Connect
To Top

ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣ-ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης δερματική πάθηση που συνδέεται με το στρες με αρκετούς τρόπους. Το στρες δεν μπορεί μόνο να πυροδοτήσει έξαρση του φαινομένου, αλλά η μακροχρόνια έκθεση σε αυτό δημιουργεί και μακροχρόνιο πρόβλημα ψωρίασης, που έχει βλαβερές επιδράσεις στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Όταν ένα άτομο έχει ψωρίαση, το ανοσοποιητικό του σύστημα δημιουργεί υπερ-παραγωγή δερματικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα συσσωρεύονται, φτιάχνοντας κόκκινες φολιδωτές πλάκες. Η ψωρίαση ως φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί παντού στο σώμα. Το παρόν άρθρο εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην ψωρίαση και το στρες και αναζητά τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα με ψωρίαση μπορούν να διαχειριστούν τους παράγοντες πρόκλησής της.

Πώς το στρες πυροδοτεί την ψωρίαση;

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι η υπερβολική ανάπτυξη δερματικών κυττάρων οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, οι υποκείμενες αιτίες αυτής της απόκρισης του ανοσοποιητικού δεν έχουν ακόμα γίνει πλήρως κατανοητές. Η ψωρίαση αποτελεί μια χρόνια πάθηση και δεν υπάρχει ακόμα πλήρη θεραπεία της. Το ψυχολογικό στρες μπορεί να πυροδοτήσει εξάρσεις. Όταν ένα άτομο βιώνει μειωμένα επίπεδα στρες, το δέρμα του φαίνεται να βελτιώνεται.

Μια βιβλιογραφική και ερευνητική ανασκόπηση του 2013 συμπεραίνει ότι το 68% των ενηλίκων με ψωρίαση βιώνει εξάρσεις μετά από έντονα στρεσογόνα γεγονότα. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί το στρες επιδεινώνει την πάθηση αυτή, αλλά πιστεύουν ότι σχετίζεται με την επίδραση που αυτό έχει γενικά στην εμφάνιση και επιδείνωση των φλεγμονών.

Έρευνα του 2014 συμπεραίνει ότι οι παράγοντες του στρες μπορούν να αυξήσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκεται στη φλεγμονή. Αυτό σημαίνει ότι αν βρίσκεστε υπό ψυχολογικό στρες, μπορεί να προκληθεί σωματική φλεγμονή στον οργανισμό σας. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Επιπλέον, μια άλλη έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες με κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψωρίαση. Αν και οι επιστήμονες ακόμα εξερευνούν τη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη φλεγμονή, η σύνδεσή τους είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και τις μελλοντικές θεραπευτικές μεθόδους της ψωρίασης.

Πώς να ελέγξετε τους παράγοντες επιδείνωσης της ψωρίασης

Αν και η αποφυγή των στρεσογόνων παραγόντων δεν είναι πάντα δυνατή, πολλά μπορούν να γίνουν, για να μειωθούν οι συνέπειές τους στο σώμα και στην ψυχή μας. Οι ακόλουθες δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της επίδρασης που το στρες έχει σε ένα άτομο με ψωρίαση, έτσι ώστε και οι εξάρσεις να είναι λιγότερο πιθανές:

1. Άσκηση

Ακόμα και μια χαλαρή βόλτα μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση ενδορφινών. Αυτές οι «χαρούμενες» ορμόνες μειώνουν τα επίπεδα του στρες και ενισχύουν την αίσθηση ψυχικής ευεξίας.

2. Γιόγκα, διαλογισμός και ενσυνειδητότητα

Και οι τρεις αυτές δραστηριότητες έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το στρες και το άγχος. Η γιόγκα είναι εξαιρετικά ευεργετική, καθώς αποτελεί μια σωματική μορφή διαλογισμού. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει το επιπλέον όφελος της ανακούφισης από το στρες, μέσω απελευθέρωσης ενδορφινών με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η άσκηση.

3. Tai chi

Πρόκειται για μια ακόμα σωματική άσκηση που ενσωματώνει την ενσυνειδητότητα. Περιλαμβάνει αργές, προσεκτικές- μελετημένες κινήσεις που καθοδηγούνται από την αναπνοή και αυτός ο συνδυασμός μειώνει αισθητά την αίσθηση στρες.

4. Μασάζ

Το συνηθισμένο μασάζ που όλοι γνωρίζουμε βοηθά στην απελευθέρωση από το στρες και χαλαρώνει τους μύες, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ευεξίας.

Η διακοπή του καπνίσματος και του πολύ αλκοόλ και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν επίσης να αποδειχθούν ευεργετικές στη διαχείριση του στρες. Ορισμένες φορές, όμως, είναι και πάλι δύσκολο να διαχειριστούμε τα επίπεδα του στρες, παρά τις αλλαγές που κάνουμε στον τρόπο ζωής. Αν κάποιος δυσκολεύεται αρκετά να διαχειριστεί το στρες του, είναι καλύτερο να επισκεφθεί έναν ειδικό, όπως έναν ψυχολόγο. Έρευνα του 2016 αποδεικνύει ότι η έγκαιρη πρόσβαση σε ψυχολογική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει πολύ στη διαχείριση της ψωρίασης.

Ψωρίαση και ψυχική υγεία

Το στρες μπορεί να πυροδοτήσει τις εξάρσεις της ψωρίασης και η επίδρασή τους είναι συνήθως σημαντική στην ψυχική υγεία ενός ατόμου. Μια τέτοια σχέση καταλήγει σε ένα φαύλο κύκλο στρες και εξάρσεων. Η ψωρίαση πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που προκαλεί έντονη φαγούρα και συχνά πόνο και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα άβολη κατάσταση για το άτομο που την εμφανίζει. Κάποιες φορές είναι ορατή στους άλλους και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και θλίψη στα άτομα για το πώς φαίνονται στους γύρω τους. Με αυτό τον τρόπο, επηρεάζεται η αυτοπεποίθηση και στη συνέχεια η συνολική ψυχική ευεξία.

Έρευνα του 2015 βρήκε ότι το χρόνιο στρες επιδρά σημαντικά στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων με ψωρίαση. Η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική ως προς την αντιμετώπιση του στρες και έτσι αρκετές φορές βοηθά και στη μείωση του προβλήματος της ψωρίασης.

πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΟΤΑΝ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣ ΓΥΜΝΑΖΕΣΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

  Η γυμναστική δεν είναι πάντα το ευκολότερο πράγμα του κόσμου. Απαιτεί τον κόπο και τον χρόνο σου και, παρά το ότι γνωρίζεις ότι...

  Beautiful Life23 Ιανουαρίου 2019
 • ΒΟΗΘΑΕΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΙΛΑ;

  Ο καφές περιέχει… καφεΐνη. Η οποία είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο. Η καφεΐνη εμπεριέχεται στα περισσότερα εμπορικά...

  Beautiful Life23 Ιανουαρίου 2019
 • ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

  Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας περνάει από φυσικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Για παράδειγμα, η απώλεια της διατήρηση της...

  Beautiful Life22 Ιανουαρίου 2019
 • ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΙ

  Ολοένα και περισσότεροι παραπονιούνται ότι αισθάνονται αυξημένη κούραση, εξάντληση, ατονία και αδυναμία να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Υπάρχει...

  Beautiful Life22 Ιανουαρίου 2019
 • ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

  Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρόνια έκθεση σε στρες, άγχος και αρνητική διάθεση γενικά επιδρά στη σωματική υγεία και μάλιστα...

  Beautiful Life20 Ιανουαρίου 2019
 • ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

  Αν έχετε σημάδια ακμής που σας έχουν αφήσει κάποιες “ουλές” στο δέρμα σας, δεν χρειάζεται να “τα βάψετε μαύρα”. Υπάρχουν πολλοί...

  Beautiful Life20 Ιανουαρίου 2019
 • ΤΡΕΙΣ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ

  Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην εποχή της πλούσιας και σφαιρικής ενημέρωσης επάνω σε κάθε ζήτημα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν...

  Beautiful Life19 Ιανουαρίου 2019
 • ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ: ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

  Τα μαλλιά είναι ένα σημαντικό κομμάτι της εικόνας μας, αυτής που παρουσιάζουμε στον κόσμο και αυτής που βλέπουμε κι εμείς στον...

  Beautiful Life17 Ιανουαρίου 2019
 • ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

  Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι «υπερτροφές» λέγονται έτσι; Αυτή η μεγάλη κατηγορία τροφών υπάρχει για να μας τονίσει πως οι συγκεκριμένες...

  Beautiful Life17 Ιανουαρίου 2019