Connect
To Top

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΟΓΚΡΑΝΤΕΝ

Εκπληκτική συνταγή από την Chef cookery professional NVQ κ. Ελένη Γκολοβόδα και το βιβλίο της “Τα περί Μαγειρικής από την Ελένη”.

Υλικά

500 γρ. ζυμαρικά ριγκατόνι

12 φέτες ζαμπόν κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 κρόκος και 2 ασπράδια αβγών

3 φλυτζάνια τσαγιού μπεσαμέλ ( 4 κούπες γάλα, 1 κούπα αλεύρι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο)

200 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο

100 γρ. τυρί ροκφόρ

40 γρ. βούτυρπ λίγη φρυγανιά τριμμένη

λίγος μαϊντανός

αλάτι, πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε το φαγητό μας βράζοντας για 5 λεπτά τα ζυμαρικά μας. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και στρώνουμε σε ένα πυρεξ. Χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε πάνω στα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε ελαφρά να πάνε παντού. Στη συνέχεια στρώνουμε τα κομματάκια ζαμπόν, το τριμμένο γκούντα και το ροκφόρ. Πασπαλίζουμε, με λίγο αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό. Τέλος περιχύνουμε τη μπεσαμέλ την οποία πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και το βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 25 λεπτά. Το φαγητό μετά το ψήσιμο καλό είναι να μείνει 1 ώρα να κρυώσει, ώστε να κόβεται ευκολότερα.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Για τη ν προετοιμασία της μπεσαμέλ ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και το βούτυρο πάνω σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθούν λίγο ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά ενώ ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα μαγειρικής το αλεύρι. Το αφήνουμε για λίγο να καβουρντιστεί και προσθέτουμε σιγά σιγά το κρύο γάλα ανακατεύοντας πολύ γρήγορα για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ. Όταν αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και άσπρο πιπέρι.Το μυστικό της επιτυχίας της μπεσαμέλ είναι το γρήγορο ανακάτεμα και η χαμηλή ένταση της φωτιάς.

 

Η κ. Ελένη Γκολοβόδα είναι πτυχιούχος του
University of Plymouth  (Chef cookery professional NVQ)

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Γεύσεις