Connect
To Top

ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΑΤΑ

Εύκολη γλυκιά συνταγή από την Chef cookery professional NVQ κ. Ελένη Γκολοβόδα και το βιβλίο της “Τα περί Μαγειρικής από την Ελένη”.

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό ζάχαρη

5 κούπες καρύδια τριμμένα (500 γρ.)

300 γρ. φρυγανιά τριμμένη

1/2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

ξύσμα 1 πορτοκαλιού

1 ποτήρι νερό

1 κ.σ. κακάο

2 κ.σ. κονιάκ

1/2 κιλό ζάχαρη άχνη ανακατεμένη με 1 βανίλια για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα καρύδια, τη φρυγανιά, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το κακάο, 1 ποτήρι νερό, τη ζάχαρη και το κονιάκ να πάρουν 1-2 βράσεις. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το σιρόπι μας μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και προσέχουμε να έχουμε ένα μείγμα όχι πολύ σφικτό (διαφορετικά προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό). Απλώνουμε πάνω σε ένα ξύλο κοπής. Παίρνουμε ένα ποτηράκι με φαρδύ στόμιο,το βουτάμε σε νεράκι και κόβουμε τα καρυδάτα σε σχήμα μισοφέγγαρο. Στην συνέχεια βουτάμε τα ζεστά καρυδάτα στη ζάχαρη άχνη και τα στρώνουμε σε μια πιατέλα να σταθούν 5-6 ώρες να κρυώσουν καλά. Μπορούμε να τα τυλίξουμε ατομικά σε αλουμινόχαρτα και να διατηρηθούν φρέσκα και γευστικά για περισσότερο καιρό.

Μυστικό

Πρέπει το μείγμα μας να το πλάσουμε όσο είναι ακόμη ζεστό, γιατί αν κρυώσει σφίγγει και τα καρυδάτα γίνονται στεγνά και σκληρά. Επίσης μπορούμε αντί για ζάχαρη άχνη να στολίσουμε τα καρυδάτα μας με λιωμένη μαύρη ή λευκή σοκολάτα. Γίνονται εξίσου γευστικά.

 

Η κ. Ελένη Γκολοβόδα είναι πτυχιούχος του
University of Plymouth  (Chef cookery professional NVQ)

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Γεύσεις