Connect
To Top

ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ- ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

Όποιος σας έχει πει να αγνοήσετε ή να καταπιέσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα, δεν είναι καθόλου καλά πληροφορημένος.

Ψυχολόγοι από το Harvard συμβουλεύουν ότι δεν πρέπει ποτέ να νιώθουμε άσχημα για το ότι έχουμε αρνητικά συναισθήματα, αφού αυτές οι ενοχές επιδεινώνουν τη συνολική μας ψυχική υγεία πολύ περισσότερο από τα ίδια τα συναισθήματα ή το γεγονός που τα προκάλεσε.

Η αλήθεια είναι πως κάθε συναίσθημα είναι απλά η απόκριση στα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και όλα τα είδη συναισθημάτων είναι εξίσου σημαντικά. Οπότε η ιδέα ότι δεν πρέπει ποτέ να νιώθουμε αρνητικά για κάτι είναι τρομερά παραπλανητική.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology, οι ψυχολόγοι εξέτασαν σχεδόν 1400 συμμετέχοντες, οι οποίοι αντί να καταπιέζουν και να επικρίνουν τις συναισθηματικές τους εμπειρίες, τις αποδέχονταν. Από τα αποτελέσματα, συμπέραναν ότι οι άνθρωποι που είχαν τη συνήθεια να αποδέχονται όλο το εύρος των συναισθημάτων τους, επέδειξαν καλύτερη ψυχική υγεία και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, όταν έρχονταν αντιμέτωποι με καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες.

Οι ερευνητές εστίασαν σε τρεις μελέτες, οι οποίες εξερευνούσαν τον τρόπο που η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων (σε αντίθεση με την απόρριψη τους) επηρεάζει τη συνολική ψυχική μας κατάσταση. Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν υπήρχε όντως βελτίωση της ψυχικής υγείας, όταν ένα άτομο αποδεχόταν τα αρνητικά του συναισθήματα, αντί να τα επικρίνει και να νιώθει άσχημα γι’ αυτά.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν μια τέτοια αποδοχή, ήταν πράγματι ψυχικά υγιέστεροι. Εμφάνιζαν βελτιωμένη ψυχική ευεξία και ικανοποίηση από τη ζωή τους, όπως και μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Όπως τονίζουν οι συγγραφείς, η θετική επίδραση οφείλεται στην ικανότητα της αποδοχής των συναισθημάτων χωρίς ενοχές και όχι στην κατάσταση που τα δημιούργησε.

Ύστερα, ήθελαν να δουν πώς η συνήθεια της αποδοχής των αρνητικών συναισθημάτων επηρέαζε την ψυχική υγεία κι αν αυτή η αποδοχή οδηγεί στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, όταν το άτομο έρχεται σε επαφή με στρεσογόνους παράγοντες. Συμπέραναν ότι οι άνθρωποι που συνήθιζαν να αποδέχονται τα συναισθήματά τους, όποια κι αν ήταν αυτά, βίωναν μικρότερη αρνητικότητα, όταν έρχονταν αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις.

Τέλος, διεξήγαγαν μια τρίτη, διαχρονική (διαμήκη) μελέτη, η οποία διήρκεσε 6 μήνες. Σε αυτή, παρατήρησαν τις επιδράσεις της συνήθειας αποδοχής μακροπρόθεσμα. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι οι άνθρωποι που είχαν την τάση να αποδέχονται τις συναισθηματικές τους εμπειρίες είχαν βελτιωμένη ψυχική υγεία, ακόμα και μετά τους 6 μήνες. Η συνήθεια της αποδοχής των συναισθηματικών αποκρίσεων βελτίωνε τον τρόπο που αντιμετώπιζαν συναισθηματικά τις αγχωτικές καταστάσεις της ζωής τους και αυτό τους βοηθούσε με τη σειρά του να βιώσουν πολύ λιγότερο αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Όταν μια στρεσογόνα κατάσταση προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, η αποδοχή της σύγχυσης ή της ταραχής- αντί της καταπίεσης ή του αυτό-μαστιγώματος για την ύπαρξη τους- μειώνει την ενοχή και την αρνητική, δυσλειτουργική αυτοεικόνα. Στο πέρασμα του χρόνου, αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε βελτιωμένη ψυχική υγεία», εξηγεί ο David R. Topor, Ph.D, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Harvard.

Πηγη: http://enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

  Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται γενικά η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις του παχέος εντέρου την εβδομάδα.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

  Συνήθως όταν προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για πολλά πράγματα. Τοποθεσία, μετακινήσεις, κόστη, διαμονή είναι σε πρώτο πλάνο.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ…

  Πόσες φορές δεν έχουμε πάει στον γιατρό για κάποιο σύμπτωμα και μετά από σειρά εξετάσεων η απάντηση είναι: «Δεν έχετε τίποτα,...

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΞΥΛΑΚΙ

  Καλοκαίρι και παγωτό είναι δύο λέξεις που πάνε μαζί. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσες θερμίδες έχει το κάθε παγωτό και πόση γυμναστική  χρειάζεται...

  Beautiful Life8 Αυγούστου 2019