Connect
To Top

8 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ

Έχετε πρόβλημα στο να συγκρατείτε πληροφορίες, ονόματα ή άλλες λεπτομέρειες;. Υπάρχει τρόπος για να βελτιώσετε τη μνήμη σας.

Αν κι εσείς δυσκολεύεστε να συγκρατείτε στη μνήμη σας μικρές λεπτομέρειες, ξαναρωτάτε συνέχεια το ίδιο και δεν μπορείτε να θυμηθείτε τα ονόματα των ανθρώπων που γνωρίζετε ή λεπτομέρειες από βιβλία και ταινίες, πρέπει να μάθετε ότι είναι κάτι που μπορείτε να βελτιώσετε.

Τη δεκαετία του 1870, ο Hermann Ebbinghaus, Γερμανός ψυχολόγος, άρχισε να εστιάζει τη δουλειά του στο ζήτημα της ανθρώπινης μνήμης και αποφάσισε να διεξάγει πειράματα, ώστε να ανακαλύψει περισσότερα πάνω στο θέμα αυτό. Ανέπτυξε επιστημονικά αξιόπιστες πειραματικές μεθόδους για την ποσοτική μέτρηση της μνήμης.

Δημιούργησε λίστες ψευδολέξεων και τις χρησιμοποίησε για να εκτιμήσει την καθαρή μάθηση, τη μάθηση του ελεύθερου νοήματος. Γνώριζε το γεγονός ότι η εκμάθηση νέων πληροφοριών επηρεάζεται από τη γνώση μας, οπότε πειραματίστηκε με υλικό ελάχιστου ή καθόλου νοήματος.

Τα ευρήματά του διαμόρφωσαν την «καμπύλη λήθης», ή τον δείκτη σύμφωνα με τον οποίο φαίνεται πότε αρχίζουμε να ξεχνάμε νέες πληροφορίες. Παρατήρησε ότι ξεχνούσε μια σημαντική ποσότητα πληροφοριών μετά από 20 λεπτά· και πάνω από το μισό των ψευδολέξεων (δηλαδή του υλικού χωρίς νόημα) μέσα σε μία ώρα. Ξέχναγε τα 2/3 του υλικού που είχε μάθει μέσα σε μια μέρα και το υπόλοιπο 1/3 παρέμεινε στη μνήμη του.

Επιπλέον, συμπέρανε και κατέληξε σε μια θεωρία, την επίδραση της κατανεμημένης επανάληψης, σύμφωνα με την οποία συγκρατούμε αυτά που μαθαίνουμε ευκολότερα και αποτελεσματικότερα, όταν μελετάμε τις πληροφορίες περισσότερες φορές, κατανεμημένες σε μεγάλο χρονικό διάστημα (και όχι σε σύντομο).

Για παράδειγμα, αν μελετάτε μια ομιλία μια εβδομάδα πριν την παρουσιάσετε, θα τη μάθετε καλύτερα απ’ ότι αν τη μάθετε το προηγούμενο βράδυ. Αυτό βέβαια αφορά στις πληροφορίες που θέλετε να κρατήσετε στη μνήμη σας σε βάθος χρόνου.

Η Τεχνική της Κατανεμημένης Επανάληψης περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα

Βραχύχρονη αποθήκευση πληροφοριών:

• 1η επανάληψη αμέσως μετά την εκμάθηση

• 2η επανάληψη μετά από 15-20 λεπτά

• 3η επανάληψη μετά από 6-8 ώρες

• 4η επανάληψη μετά από 24ώρες

Μακροχρόνια αποθήκευση πληροφοριών:

• 1η επανάληψη αμέσως μετά την εκμάθηση

• 2η επανάληψη μετά από 20-30 λεπτά

• 3η επανάληψη μετά από 1 μέρα

• 4η επανάληψη μετά από 2-3 εβδομάδες

• 5η επανάληψη μετά από 2-3 μήνες

Παρ’ όλα αυτά, αν ακόμα ξεχνάτε τα γενέθλια των αγαπημένων σας και δεν μπορείτε να ψωνίσετε χωρίς να έχετε μια γραμμένη λίστα αυτών που χρειάζεστε, οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά βοηθητικές:

1. Χρειάζεται αρχικά να κατανοήσετε αυτό που μαθαίνετε, ώστε να μπορέσετε να ανακαλέσετε την πληροφορία από τη μνήμη σας.

2. Χρειάζεται να θέσετε προτεραιότητες ως προς τι είναι πιο σημαντικό αρχικά να συγκρατήσετε.

3. Το φαινόμενο της σειράς τοποθέτησης δείχνει ότι απομνημονεύουμε και συγκρατούμε ευκολότερα στοιχεία που μαθαίνονται στην αρχή και στο τέλος.

4. Όταν μαθαίνετε μια ξένη γλώσσα, για να διευρύνετε ευκολότερα το λεξιλόγιό σας, αντιστοιχήστε τις λέξεις με λέξεις που έχετε ήδη μάθει.

5. Θυμόμαστε ευκολότερα τα αντίθετα, οπότε όταν θέλετε να μάθετε ένα νέο λεξιλόγιο σε μια άλλη γλώσσα, προτιμήστε να μαθαίνετε τα αντίθετα μαζί, όπως για παράδειγμα μέρα-νύχτα.

6. Όταν μαθαίνετε κάτι, φανταστείτε το και χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος, αφού αυτό θα ενεργοποιήσει τη μυϊκή σας μνήμη και θα το συγκρατήσετε ευκολότερα.

7. Χρησιμοποιήστε φράσεις επιδοκιμασίας για τον εαυτό σας, όπως «τα κατάφερα» ή «ωραία, πάμε παρακάτω», όσο μαθαίνετε κάτι και έτσι θα συνδέσετε τις πληροφορίες με μια θετική αίσθηση.

8. Η θεωρία παρέμβασης υποδεικνύει ότι παρόμοιες αναμνήσεις μπορούν να αναμιχθούν μεταξύ τους. Γι’ αυτό, αλλάξτε πού και πού τη θεματολογία αυτού που μαθαίνετε για να διαπλέξετε τις πληροφορίες που συγκρατείτε.

Επομένως, αυτό που χρειάζεται να κάνετε τώρα είναι απλά να θυμάστε αυτές τις συμβουλές και δεν θα ξεχάσετε ποτέ ξανά τίποτα!

Πηγή : http://enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΑΔΥΝΑΤΙΣΤΕ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΠΡΩΙΝΟ

  Έχουμε συνηθίσει να μας λένε τι να αφαιρέσουμε από την καθημερινή μας διατροφή για να αδυνατίσουμε. Μία νέα έρευνα από την...

  Beautiful Life24 Ιανουαρίου 2019
 • ΟΤΑΝ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣ ΓΥΜΝΑΖΕΣΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

  Η γυμναστική δεν είναι πάντα το ευκολότερο πράγμα του κόσμου. Απαιτεί τον κόπο και τον χρόνο σου και, παρά το ότι γνωρίζεις ότι...

  Beautiful Life23 Ιανουαρίου 2019
 • ΒΟΗΘΑΕΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΙΛΑ;

  Ο καφές περιέχει… καφεΐνη. Η οποία είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο. Η καφεΐνη εμπεριέχεται στα περισσότερα εμπορικά...

  Beautiful Life23 Ιανουαρίου 2019
 • ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

  Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας περνάει από φυσικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Για παράδειγμα, η απώλεια της διατήρηση της...

  Beautiful Life22 Ιανουαρίου 2019
 • ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΙ

  Ολοένα και περισσότεροι παραπονιούνται ότι αισθάνονται αυξημένη κούραση, εξάντληση, ατονία και αδυναμία να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Υπάρχει...

  Beautiful Life22 Ιανουαρίου 2019
 • ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

  Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρόνια έκθεση σε στρες, άγχος και αρνητική διάθεση γενικά επιδρά στη σωματική υγεία και μάλιστα...

  Beautiful Life20 Ιανουαρίου 2019
 • ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

  Αν έχετε σημάδια ακμής που σας έχουν αφήσει κάποιες “ουλές” στο δέρμα σας, δεν χρειάζεται να “τα βάψετε μαύρα”. Υπάρχουν πολλοί...

  Beautiful Life20 Ιανουαρίου 2019
 • ΤΡΕΙΣ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ

  Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην εποχή της πλούσιας και σφαιρικής ενημέρωσης επάνω σε κάθε ζήτημα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν...

  Beautiful Life19 Ιανουαρίου 2019
 • ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ: ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

  Τα μαλλιά είναι ένα σημαντικό κομμάτι της εικόνας μας, αυτής που παρουσιάζουμε στον κόσμο και αυτής που βλέπουμε κι εμείς στον...

  Beautiful Life17 Ιανουαρίου 2019