Connect
To Top

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ “ΠΕΡΝΟΥΝ” ΠΙΟ ΒΑΡΙΑ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ

Στη συζήτηση για το ποιο είναι το ισχυρότερο φύλο, η λεγόμενη «ανδρική γρίπη» αναδύεται αναπόφευκτα ως επιχείρημα. Υπάρχει μια δημοφιλής θεωρία ότι οι άνδρες αρρωσταίνουν χειρότερα- ή τουλάχιστον συμπεριφέρονται έτσι- όταν κολλάνε γρίπη, ενώ οι γυναίκες συνεχίζουν απτόητες τη δουλειά, τη φροντίδα των παιδιών και την καθημερινότητά τους.

Τα επιστημονικά ευρήματα ακόμα τουλάχιστον δεν το έχουν αποδείξει πλήρως, αλλά κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ανδρικά και γυναικεία κύτταρα του ανοσοποιητικού αντιδρούν όντως διαφορετικά στους ιούς- εισβολείς. Τώρα, μια πρόσφατη μελέτη με εργαστηριακά ποντίκια ενισχύει αυτή τη θεωρία, υποστηρίζοντας οτι το αρσενικό φύλο επηρεάζεται πιο βαριά από κάποιες ασθένειες- και ότι η φυσιολογία, και όχι η ψυχολογία, φαίνεται εν μέρει τουλάχιστον να ευθύνεται.

Σε αυτή την πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior and Immunity, ενήλικα αρσενικά ποντίκια είχαν περισσότερα συμπτώματα ασθένειας απ’ ό,τι τα θηλυκά, αφού εκτέθηκαν σε βακτήρια που προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης. Τα αρσενικά επίσης είχαν περισσότερες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του σώματος, πυρετό και σημάδια φλεγμονής και χρειάστηκαν περισσότερες μέρες για να αναρρώσουν.

Βέβαια, οι έρευνες που λαμβάνουν χώρα σε εργαστηριακά ζώα δεν ισχύουν απαραίτητα και για τους ανθρώπους, οπότε αυτή η έρευνα θα πρέπει να ιδωθεί με σκεπτικισμό. Όμως, οι επιστήμονες που ειδικεύονται σε θέματα φύλου και ανοσίας θεωρούν ότι εγείρει ενδιαφέροντα επιστημονικά ερωτήματα όσον αφορά στους ανθρώπους. Οι έρευνες με ανθρώπινα κύτταρα δείχνουν ότι τα αρσενικά ανοσοποιητικά κύτταρα έχουν πιο ενεργούς υποδοχείς για ορισμένους παθογόνους μικροοργανισμούς, αναφέρει η Sabra Klein, επίκουρη καθηγήτρια μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.

«Δεν είναι πάντα η παρουσία του μικροβίου ή του ιού που μας κάνει να αρρωσταίνουμε», προσθέτει η Klein. «Είναι η απόκριση του ανοσοποιητικού μας και η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες έχουν μια οξυμένη απόκριση που καλεί τα κύτταρα στο σημείο της μόλυνσης, κάτι που συνεισφέρει στη συνολική αίσθηση της αρρώστιας».

Ο λόγος δεν έχει ακόμα πλήρως κατανοηθεί, αλλά μια υπόθεση λέει ότι η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα επηρεάζουν αυτούς τους υποδοχείς του ανοσοποιητικού με διαφορετικούς τρόπους. Τα νέα εργαστηριακά ευρήματα δεν στηρίζουν τη σύνδεση ανάμεσα στις σεξουαλικές ορμόνες και στην αίσθηση αρρώστιας (αφαίρεσαν αυτή τη μεταβλητή και είχαν τα ίδια αποτελέσματα), αλλά άλλες έρευνες έχουν φτάσει σε τέτοια συμπεράσματα. Η έρευνα της Klein του 205 σε ανθρώπινα κύτταρα, για παράδειγμα, βρήκε ότι ουσίες που σχετίζονται με τα οιστρογόνα δυσκόλευαν τον ιό της γρίπης να μολύνει τα δείγματα.

Μια άλλη έρευνα, που διεξήχθη το 2010 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, υποστηρίζει ότι οι άνδρες εξελίχθηκαν να έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και ανοσία, εξαιτίας της τάσης τους να εμπλέκονται σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Και μια άλλη έρευνα προσθέτει ότι επειδή οι γυναίκες μεταφέρουν ευκολότερα τους παθογόνους μικροοργανισμούς στα παιδιά τους, έχουν χτίσει ισχυρότερες φυσικές άμυνες εναντίον τους. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η προστασία δεν εκτείνεται σε όλους τους τύπους ασθενειών. Σε ένα άρθρο του 2006, που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Immunology, η Klein σημειώνει ότι ενώ οι άνδρες δείχνουν μια αυξημένη ευαισθησία σε ορισμένες ασθένειες, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε άλλες, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Όσο για την «ανδρική γρίπη», μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που να παίζουν ρόλο. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες τείνουν να πλένουν τα χέρια τους λιγότερο συχνά, για παράδειγμα, και τουλάχιστον στις ΗΠΑ, δεν επισκέπτονται τακτικά κάποιο γιατρό. «Οι πολιτισμικές νόρμες επηρεάζουν πλήρως τις συμπεριφορές μας», σημειώνει η Klein, «οπότε είναι πιο πιθανό να υπάρχει συνδυασμός πολλών διαφορετικών παραγόντων».

πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

  Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται γενικά η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις του παχέος εντέρου την εβδομάδα.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

  Συνήθως όταν προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για πολλά πράγματα. Τοποθεσία, μετακινήσεις, κόστη, διαμονή είναι σε πρώτο πλάνο.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ…

  Πόσες φορές δεν έχουμε πάει στον γιατρό για κάποιο σύμπτωμα και μετά από σειρά εξετάσεων η απάντηση είναι: «Δεν έχετε τίποτα,...

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΞΥΛΑΚΙ

  Καλοκαίρι και παγωτό είναι δύο λέξεις που πάνε μαζί. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσες θερμίδες έχει το κάθε παγωτό και πόση γυμναστική  χρειάζεται...

  Beautiful Life8 Αυγούστου 2019