Connect
To Top

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς όλοι βλέπουμε όνειρα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην βλέπει όνειρα. Απλά μερικοί δεν τα θυμούνται.

Το θέμα αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με τη μνήμη μας, η οποία είναι προφανώς τόσο ισχυρή που μπορεί να αφανίσει κάθε ίχνος τους. Επομένως το πραγματικό ερώτημα είναι: Γιατί δεν θυμόμαστε τα όνειρά μας;

Τα όνειρα θεωρούνται ως ένα συγκεκριμένο είδος εμπειρίας. Είναι μια κατάσταση στην οποία εισέρχεται ένα μέρος του εγκεφάλου μας και έχει να κάνει με τις αισθήσεις και τις εμπειρίες μας. Ο εγκέφαλος «συνεργάζεται» με τη μνήμη μας, όπως θα έκανε και σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα όπως όταν φαντασιωνόμαστε. Αλλά ο εγκέφαλος μας βρίσκεται σε μια περίεργη κατάσταση όταν ονειρευόμαστε.

Δεν λειτουργεί εξ’ ολοκλήρου και αυτό συνεπάγεται στο ότι, ούτε η μνήμη μας δουλεύει τόσο καλά, όσο καλά θα δούλευε, αν είμασταν ξύπνιοι. Οσο πιο καθαρά θυμόμαστε ένα όνειρο, τόσο μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου λειτουργούσε την ώρα που το είδαμε. Και συνήθως αυτό συμβαίνει όταν ένα όνειρο είναι έντονο. Στη περίπτωση αυτή ο εγκέφαλός μας δεν ξεκουράζεται με αποτέλεσμα να μην έχουμε επικοδομητικό ύπνο και όταν ξυπνάμε να νιώθουμε ότι δεν έχουμε όρεξη.

Με λίγα λόγια, δηλαδή, πολλά όνειρα τα οποία δεν τα θυμόμαστε καν όταν ξυπνάμε, είναι επειδή ο εγκέφαλός μας στο μεγαλύτερο μέρος του, δεν λειτουργούσε. Αρα το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο ύπνος μας ήταν πιο ωφέλιμος επειδή ο εγκέφαλός μας ξεκουραζόταν. Διαβάστε παρακάτω τους πιθανoύς λόγους που δεν θυμόμαστε τα όνειρά μας:

Κόπωση: Σκέψου ότι αν δεις μια ταινία κουρασμένος, δεν θα συγκρατήσεις τίποτα και είναι σαν να μην την είδες. Αυτό συμβαίνει και στον ύπνο.

Κατανάλωση αλκόολ: Είναι αυτό που λέμε «πίνουμε για να ξεχάσουμε». Οσο πίνουμε, τόσο ξεχνάμε και τα όνειρα είναι μάλλον λίγο πιο ευαίσθητα στη λήθη από τα καθημερινά γεγονότα.

Φόβος: Ο φόβος μπλοκάρει τα πάντα, ακόμη και τα όνειρα.

Έρωτας: Όταν η καθημερινότητα μοιάζει με όνειρο, η ονειρική μνήμη δε βρίσκει λόγο να δουλέψει και αφαιρείται.

Απότομο ξύπνημα: Είναι σαν να λέμε «κάηκε το φιλμ».

Βαρετό όνειρο: Αν το όνειρο έχει πολλές ομοιότητες με την καθημερινή ζωή, τότε κρίνεται ως βαρετό. Επειδή δεν προκαλεί κάποιο έντονο συναίσθημα, κρίνεται ως αδιάφορο και το διαγράφει η μνήμη μας.

Έντονο συναίσθημα: Οταν το όνειρο προκαλεί έντονα συναισθήματα τότε η μνήμη το διάγραφει για αυτοπροστασία. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα δεν είμαστε ακόμα σε θέση να διαχειριστούμε αυτό που νιώθουμε και το αποθηκεύουμε στο ασυνείδητο.

πηγή: bovary.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

  Όταν εγκαταλείπετε την έννοια της τελειότητας, βρίσκετε και περισσότερο χρόνο.

  Beautiful Life19 Μαΐου 2019
 • ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

  ‘Οσα θέλετε να ξέρετε για τον εξοπλισμό, το είδος των ασκήσεων και την ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

  Beautiful Life19 Μαΐου 2019
 • ΑΝΗΣΥΧΙΑ Ή ΑΓΧΟΣ;

  «Ανησυχείς περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε». Πόσες φορές έχετε ακούσει να σας το λένε αυτό;

  Beautiful Life18 Μαΐου 2019
 • ΣΥΣΦΙΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ

  Το χαλαρό δέρμα είναι για πολλούς ανθρώπους μια απογοητευτική “παρενέργεια” μιας μεγάλης απώλεια κιλών.

  Beautiful Life17 Μαΐου 2019
 • Η ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

  Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο για την ερωτική μας ζωή, ωστόσο σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Λούισβιλ...

  Beautiful Life17 Μαΐου 2019
 • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ

  Είμαι τελειομανής, οργανωτικός ή ψυχαναγκαστικός; Συχνά μας μπαίνουν διάφορες έμμονες ιδέες. Πότε όμως αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και πότε κρύβει κάτι...

  Beautiful Life16 Μαΐου 2019
 • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

  Η δίαιτα και το αδυνάτισμα είναι μια επίπονη και μακρά διαδικασία, που πρέπει να γίνεται με σύστημα και μέτρο, αλλιώς είναι...

  Beautiful Life15 Μαΐου 2019
 • ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

  Νιώθετε μια περίεργη κόπωση μέσα στην ημέρα ενώ είστε βέβαιοι ότι έχετε κοιμηθεί αρκετά το βράδυ;

  Beautiful Life14 Μαΐου 2019
 • ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΓΧΟΣ

  Αν και οι παράγοντες είναι συχνά διαφορετικοί για κάθε άνθρωπο, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί σε πολλούς ανθρώπους με άγχος.

  Beautiful Life11 Μαΐου 2019