Connect
To Top

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς όλοι βλέπουμε όνειρα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην βλέπει όνειρα. Απλά μερικοί δεν τα θυμούνται.

Το θέμα αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με τη μνήμη μας, η οποία είναι προφανώς τόσο ισχυρή που μπορεί να αφανίσει κάθε ίχνος τους. Επομένως το πραγματικό ερώτημα είναι: Γιατί δεν θυμόμαστε τα όνειρά μας;

Τα όνειρα θεωρούνται ως ένα συγκεκριμένο είδος εμπειρίας. Είναι μια κατάσταση στην οποία εισέρχεται ένα μέρος του εγκεφάλου μας και έχει να κάνει με τις αισθήσεις και τις εμπειρίες μας. Ο εγκέφαλος «συνεργάζεται» με τη μνήμη μας, όπως θα έκανε και σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα όπως όταν φαντασιωνόμαστε. Αλλά ο εγκέφαλος μας βρίσκεται σε μια περίεργη κατάσταση όταν ονειρευόμαστε.

Δεν λειτουργεί εξ’ ολοκλήρου και αυτό συνεπάγεται στο ότι, ούτε η μνήμη μας δουλεύει τόσο καλά, όσο καλά θα δούλευε, αν είμασταν ξύπνιοι. Οσο πιο καθαρά θυμόμαστε ένα όνειρο, τόσο μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου λειτουργούσε την ώρα που το είδαμε. Και συνήθως αυτό συμβαίνει όταν ένα όνειρο είναι έντονο. Στη περίπτωση αυτή ο εγκέφαλός μας δεν ξεκουράζεται με αποτέλεσμα να μην έχουμε επικοδομητικό ύπνο και όταν ξυπνάμε να νιώθουμε ότι δεν έχουμε όρεξη.

Με λίγα λόγια, δηλαδή, πολλά όνειρα τα οποία δεν τα θυμόμαστε καν όταν ξυπνάμε, είναι επειδή ο εγκέφαλός μας στο μεγαλύτερο μέρος του, δεν λειτουργούσε. Αρα το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο ύπνος μας ήταν πιο ωφέλιμος επειδή ο εγκέφαλός μας ξεκουραζόταν. Διαβάστε παρακάτω τους πιθανoύς λόγους που δεν θυμόμαστε τα όνειρά μας:

Κόπωση: Σκέψου ότι αν δεις μια ταινία κουρασμένος, δεν θα συγκρατήσεις τίποτα και είναι σαν να μην την είδες. Αυτό συμβαίνει και στον ύπνο.

Κατανάλωση αλκόολ: Είναι αυτό που λέμε «πίνουμε για να ξεχάσουμε». Οσο πίνουμε, τόσο ξεχνάμε και τα όνειρα είναι μάλλον λίγο πιο ευαίσθητα στη λήθη από τα καθημερινά γεγονότα.

Φόβος: Ο φόβος μπλοκάρει τα πάντα, ακόμη και τα όνειρα.

Έρωτας: Όταν η καθημερινότητα μοιάζει με όνειρο, η ονειρική μνήμη δε βρίσκει λόγο να δουλέψει και αφαιρείται.

Απότομο ξύπνημα: Είναι σαν να λέμε «κάηκε το φιλμ».

Βαρετό όνειρο: Αν το όνειρο έχει πολλές ομοιότητες με την καθημερινή ζωή, τότε κρίνεται ως βαρετό. Επειδή δεν προκαλεί κάποιο έντονο συναίσθημα, κρίνεται ως αδιάφορο και το διαγράφει η μνήμη μας.

Έντονο συναίσθημα: Οταν το όνειρο προκαλεί έντονα συναισθήματα τότε η μνήμη το διάγραφει για αυτοπροστασία. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα δεν είμαστε ακόμα σε θέση να διαχειριστούμε αυτό που νιώθουμε και το αποθηκεύουμε στο ασυνείδητο.

πηγή: bovary.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ…ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΕΙΝΑΙ…

  Το ξέρουμε ότι η ενυδάτωση του οργανισμού είναι κλειδί για καλή υγεία, καθώς μπορεί να συμβάλλει μεταξύ άλλων στην ενδυνάμωση του...

  Beautiful Life23 Αυγούστου 2019
 • Ο ΧΟΡΟΣ ΟΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

  Η κίνηση του σώματος στον ρυθμό της μουσικής μπορεί να αλλάξει εντελώς τη ζωή σας.

  Beautiful Life23 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

  Η τάση χρήσης των φυτών δεν είναι κάτι νέο, αλλά πρόκειται για μια αρχαία πρακτική την οποία μάλιστα χρησιμοποιούσαν σε όλο...

  Beautiful Life23 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

  Ίσως κάποια πράγματα που σας προβληματίζουν είναι ενδείξεις ότι όλα πηγαίνουν καλά.

  Beautiful Life23 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019