Connect
To Top

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΙΛΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ιλαρά. Μια ασθένεια σχεδόν εξαφανισμένη επιστρέφει και κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου καθώς απειλεί βρέφη και μικρά παιδιά αλλά και ανεμβολίαστους ενήλικες από 20-40 ετών.

Τι είναι η ιλαρά;

Πρόκειται για λοίμωξη που οφείλεται σε ιό. Ο ιός αυτός εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού (από τη μύτη και το στόμα)  και  διαχέεται σε όλον τον οργανισμό. Μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω ρινικών υγρών, σταγονιδίων του βήχα, σίελο είτε και μέσω του αέρα. Πιο υψηλό κίνδυνο έχουν τα ανεμβολίαστα άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που νοσεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιλαράς;

Η κλινική εικόνα του ασθενούς τις πρώτες ημέρες είναι όμοια με αυτήν ενός κοινού κρυολογήματος(βηχα,πυρετο,ρινικη καταρροή, επιπεφυκίτιδα). Μετά τη 4η μέρα ο πυρετός γίνεται υψηλός (έως και 40 °C)  ενώ παράλληλα εμφανίζεται το εξάνθημα αρχικά στο κεφάλι και εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα καλύπτοντας μεγάλο μέρος του και προκαλώντας έντονο κνησμό.  Το εξάνθημα παραμένει μέχρι 7-8  ημέρες αλλάζοντας το χρώμα του από ερυθρό και σκούρο καφέ έως ότου εξαφανιστεί με τη ιδία σειρά που εμφανίστηκε. Κατά την εξαφάνιση του εξανθήματος μπορεί να παρατηρηθεί ξεφλούδισμα της περιοχής.  Υπάρχει πιθανότητα μια μέρα πριν την εκδήλωση του εξανθήματος να παρουσιαστούν οι κηλίδες koplic. Οι κηλίδες  ανιχνεύονται στη περιοχή του στόματος και στην εσωτερική πλευρά των παρειών, έχουν σφαιρικό σχήμα και κόκκινη γραμμή στη περίμετρο τους. Είναι παροδικές και μπορεί να εξαφανιστούν ακόμη και μέσα σε 24 ώρες

Χρόνος επώασης και μετάδοσης-διάρκεια ασθένειας:

Ο χρόνος επώασης (χρόνος που χρειάζεται μια ασθένεια για να εκδηλωθεί μετά την επαφή με τον ιό) είναι 12 μέρες, ενώ μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και 4 μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος.

Η διάρκεια του εξανθήματος είναι 7 ημέρες ενώ η πλήρης ίαση της ασθένειας είναι 10-14 μέρες.

Προφύλαξη:

Το εμβόλιο κατά τις ιλαράς γίνεται σε 2 δόσεις, η πρώτη σε ηλικία 13-15 μηνών και η δεύτερη σε ηλικία 4-6 χρονών. σε σπάνιες και ειδικές περιπτώσεις (εγκυμοσύνη) χορηγούνται έτοιμα αντισώματα κατά της ιλαράς τα όποια διαρκούν μέχρι 6 ημέρες.

Υπάρχει θεραπεία; 
• Χορηγείτε αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πυρετού.
• Δε χρειάζεται αντιβίωση.
• Να πίνουν μπόλικα υγρά για να μην αφυδατωθούν από τον ψηλό πυρετό.
• Να ξεκουράζονται στο κρεβάτι και να αποφεύγουν το διάβασμα ή την παρακολούθηση της τηλεόρασης, γιατί τα μάτια τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας ,το πλησιέστερο νοσοκομείο ή το ΚΕΕΛΠΝΟ (ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ).

 

Αγάπη Στεφανίδου

Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηριών

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

  Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται γενικά η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις του παχέος εντέρου την εβδομάδα.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

  Συνήθως όταν προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για πολλά πράγματα. Τοποθεσία, μετακινήσεις, κόστη, διαμονή είναι σε πρώτο πλάνο.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ…

  Πόσες φορές δεν έχουμε πάει στον γιατρό για κάποιο σύμπτωμα και μετά από σειρά εξετάσεων η απάντηση είναι: «Δεν έχετε τίποτα,...

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΞΥΛΑΚΙ

  Καλοκαίρι και παγωτό είναι δύο λέξεις που πάνε μαζί. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσες θερμίδες έχει το κάθε παγωτό και πόση γυμναστική  χρειάζεται...

  Beautiful Life8 Αυγούστου 2019