

H μαστίχα Χίου είναι ένας θησαυρός της φύσης, μοναδικός σε όλον τον κόσμο, με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.Βρείτε την καλύτερη ποιότητα στον ΤΟΥΝΤΖΗ!
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας είναι γνωστές από την αρχαιότητα και πολλοί πολιτισμοί, πέρα από τον ελληνικό, τη χρησιμοποιούσαν σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Το μαστιχόδενδρο ανήκει στην οικογένεια Pistacia lentiscus L. και φύεται κυρίως στις ακτές της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Ωστόσο, από την οικογένεια αυτή μόνο η ποικιλία Pistacia lentiscus L. var. Chia, που καλλιεργείται στο νότιο τμήμα της Χίου, παράγει τη φυσική μαστίχα. Μάλιστα, από το 1997, η μαστίχα Χίου έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή. Ωστόσο, στη ρητίνη αυτή συνδυάζονται περισσότερα από 80 γνωστά συστατικά, γεγονός που δικαιολογεί τις πολλαπλές της χρήσεις στον τομέα των τροφίμων, της υγείας και της προσωπικής περιποίησης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ρητίνη που βγαίνει από τα μαστιχόδενδρα περιέχει κυρίως τερπένια (ιδίως ολεανολικό οξύ), ουσίες με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Ανιχνεύθηκαν, επίσης, πολυφαινόλες, οι γνωστές ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις, που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, αλλά και η γήρανση του δέρματος.
Η μαστίχα έχει πολλαπλά οφέλη:
Καρδιά: Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Σύμφωνα με ειδικούς, τα αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα της μαστίχας εμποδίζουν τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, προστατεύοντας έτσι από τις καρδιοπάθειες. Οι πολυφαινόλες της μειώνουν, ακόμα, τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, αυξάνουν την HDL («καλή») χοληστερίνη και μειώνουν την LDL («κακή») χοληστερίνη
Στόμα : Το μάσημα μαστίχας βοηθά στην απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών από τα δόντια. Επίσης, σε αντίθεση με τις κοινές τσίχλες, προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση σάλιου, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ανάπτυξης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα και την αύξηση της αίσθησης καθαρότητας στο στόμα, ενώ η συστηματική χρήση της περιορίζει τον σχηματισμό πλάκας.
Πεπτικό: Η μαστίχα φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Αρχικά, διευκολύνει την πέψη με την αντανακλαστική έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού κατά το μάσημά της. Επίσης, η λήψη 1 γρ. μαστίχας με τη μορφή κάψουλας έδειξε βελτίωση στα συμπτώματα δυσπεψίας (π.χ. υποχώρησε ο πόνος στο στομάχι, οι καούρες) της πλειονότητας των ασθενών (75%) που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα. Βελτίωση της κλινικής εικόνας και μείωση της φλεγμονής παρατηρήθηκε και σε ασθενείς με μέτρια έξαρση της νόσου Crohn (ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) μετά τη χορήγηση σκόνης μαστίχας Xίου σε μορφή κάψουλας. Όσο για το αν η χορήγηση ρητίνης μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος, που οφείλεται στο ελικοβακτήριο του πυλωρού, τα συμπεράσματα διαφέρουν. Από τη μία, παρατηρήσεις έδειξαν ότι η λήψη της μπορεί να το θεραπεύσει χάρη στην αντιμικροβιακή της δράσης, ενώ άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να μη βοηθά στην εκρίζωση του ελικοβακτηρίου, ωστόσο ανακουφίζει από τα συμπτώματά του.
Πολλαπλές είναι και οι χρήσεις της:
- Στη ζαχαροπλαστική Προστίθεται σε γλυκά, ζαχαρωτά και τσουρέκια. Επίσης, χρησιμοποιείται στο γλασάρισμα σοκολάτας, καθώς και ως αρωματική ύλη σε παγωτά, λουκούμια, μπισκότα, καραμέλες, επιδόρπια γιαουρτιού, γλυκά κουταλιού.
- Στη μαγειρική Χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, δίνοντας άρωμα σε κρέατα, θαλασσινά, τυριά, πίτες.
- Στην ποτοποιία Υπάρχουν τα γνωστά σε όλους μας λικέρ και ούζο μαστίχας, τα οποία καταναλώνονται ως απεριτίφ ή χρησιμοποιούνται για το «σβήσιμο» φαγητών. Μάλιστα, με την προσθήκη μαστίχας περιορίζεται η βλαπτική δράση της αλκοόλης.
- Στην κοσμητολογία Χρησιμοποιείται σε αρκετά σκευάσματα για την παρασκευή αρωμάτων, κρεμών προσώπου, καλλυντικών και ειδών περιποίησης.
Φτιάξτε μόνοι σας
Στοματικό διάλυμα μαστίχας: Κάντε στοματικές πλύσεις με 8 σταγόνες μαστιχέλαιο που θα έχετε ανακατέψει σε 80 ml βάμμα καλέντουλας. Με αυτό το μείγμα θα προστατεύσετε τη στοματική σας κοιλότητα από μικρόβια λόγω της ισχυρής αντισηπτικής δράσης της μαστίχας.
Για χοληστερίνη και ζάχαρο: Βάλτε νερό σε ένα μπουκάλι ενός λίτρου. Στη συνέχεια προσθέστε 25 γραμμάρια μαστίχας και βάλτε το στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Μετά από αυτό το διάστημα πίνετε ένα ποτήρι την ημέρα για περίπου 2 εβδομάδες. Κάθε φορά που πίνετε ένα ποτήρι γεμίστε το με νέο και ξαναβάλτε το μπουκάλι στο ψυγείο. Μετά το διάστημα των 2 εβδομάδων αντικαταστήστε τη μαστίχα με φρέσκια και συνεχίστε… Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να ελέγξετε το ζάχαρο αλλά και τη χοληστερίνη.
Θρυμματίζετε τους κόκκους μαστίχας σε ένα γουδί, προσθέτοντας ελάχιστη ζάχαρη, αν θέλετε να τη βάλετε σε γλυκά, ή λίγο αλάτι, αν θέλετε να την προσθέσετε σε φαγητά.
Για να αρωματίσετε το ελαιόλαδο, ζεσταίνετε 80 ml παρθένο ελαιόλαδο και 1 κουταλιά κρυστάλλους μαστίχας Χίου σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Έπειτα, ρίχνετε το μείγμα σε ένα γυάλινο μπουκάλι και περιμένετε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, προσθέτετε 170 ml ελαιόλαδο. Διατηρείτε το μπουκάλι σε μέρος δροσερό και σκοτεινό και δεν πρέπει να ξεχνάτε να το ανακινείτε πριν από κάθε χρήση.
Μαστίχα Χίου, πρώτης ποιότητας, αγνή και φυσική, στην καλύτερη τιμή της αγοράς, θα βρείτε στο κατάστημα ΤΟΥΝΤΖΗΣ στις Σέρρες.
Εντάξτε τώρα τη Μαστίχα Χίου στην καθημερινότητά σας και δείτε τα πολλάπλά οφέλη για τον οργανισμό σας!