Connect
To Top

ΕΝΥΔΑΤΩΣΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ

Το νερό είναι πηγή ζωής και ομορφιάς, άκρως απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Εσείς πόσο νερό πίνετε καθημερινά;

Ενώ η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, η ελλιπής ενημέρωση για το τι είναι ενυδάτωση και πώς επιτυγχάνεται οδηγεί τους ανθρώπους στο να μην αξιολογούν επαρκώς την πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας νερού.

Η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) εκπόνησε την πρώτη επιστημονική μελέτη στην Ελλάδα σχετικά με την ενυδάτωση και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μόλις το 10% των Ελλήνων γνωρίζει πόσο νερό πρέπει να καταναλώνει καθημερινά.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η επαρκής πρόσληψη σε νερό ανέρχεται στα 2,5 και 2 λίτρα για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα αλλά μπορεί να είναι υψηλότερη όταν ιδρώνουμε πχ κατά την φυσική δραστηριότητα ή όταν κινούμαστε και εργαζόμαστε σε θερμό περιβάλλον.

Το ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι στην Ελλάδα καθιστά δυσκολότερη την κάλυψη της ανάγκης ενυδάτωσης καθώς – όπως η έρευνα διαπιστώνει – το καλοκαίρι οι απώλειες σε ιδρώτα είναι περίπου 40% υψηλότερες από ότι είναι το χειμώνα.

Το πόσιμο νερό, δεν αποτελεί το μοναδικό τρόπο ενυδάτωσης. ‘Αλλα ροφήματα όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, ο καφές, το τσάι, αλλά και τα στερεά τρόφιμα, αποτελούν εξίσου ικανοποιητικές πηγές πρόσληψης νερού.

Γι’ αυτό και η EFSA και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί αναφέρονται σε συνολική πρόσληψη 2-2,5 λίτρων νερού από όλες τις πηγές, δεν υπάρχει δηλαδή σύσταση για πρόσληψη νερού από συγκεκριμένη πηγή (αυτό προφανώς περιλαμβάνει και το πόσιμο νερό). Παρά, όμως, την ποικιλία σε πηγές, τα ερευνητικά δεδομένα μαρτυρούν πως τη συνιστώμενη επαρκή πρόσληψη νερού αδυνατεί να φτάσει το 20% των γυναικών και το 35% των ανδρών.

Υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ποικιλίας ροφημάτων (για παράδειγμα, νερό, χυμοί, αναψυκτικά, τσάι, καφές κτλ.) μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη της συνολικής επαρκούς ποσότητας νερού.

Η ισορροπία ανάμεσα στην πρόσληψη και την απώλεια νερού είναι κρίσιμης σημασίας και εξασφαλίζει τη φυσιολογική σωματική και νοητική λειτουργία, σύμφωνα με επίσημα επιστημονικά στοιχεία της EFSA και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης.

Η επαρκής ενυδάτωση είναι επομένως σημαντική προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες της ήπιας αφυδάτωσης (κόπωση, πονοκέφαλος, απώλεια συγκέντρωσης) και να ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές δραστηριοτήτες, όπως η άσκηση, η εργασία, η μελέτη και η οδήγηση. Δραστηριότητες που γίνονται περισσότερο απαιτητικές και απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση και αυτοσυγκέντρωση στις θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Το αίσθημα της δίψας δεν είναι πάντοτε ο καλύτερος οδηγός για την πρόσληψη νερού, εφόσον όταν διψάμε έχουμε ήδη αφυδατωθεί. Η παροχή έγκυρης πληροφόρησης είναι, λοιπόν, απαραίτητη προκειμένου όλες οι ομάδες του ελληνικού πληθυσμού να επωφεληθούν στην καθημερινότητά τους από τα πλεονεκτήματα της σωστής ενυδάτωσης!

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στη ορθή ενυδάτωση των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, δηλαδή παιδιών, εγκύων και ηλικιωμένων.

Πηγή: iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

  Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται γενικά η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις του παχέος εντέρου την εβδομάδα.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

  Συνήθως όταν προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για πολλά πράγματα. Τοποθεσία, μετακινήσεις, κόστη, διαμονή είναι σε πρώτο πλάνο.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ…

  Πόσες φορές δεν έχουμε πάει στον γιατρό για κάποιο σύμπτωμα και μετά από σειρά εξετάσεων η απάντηση είναι: «Δεν έχετε τίποτα,...

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΞΥΛΑΚΙ

  Καλοκαίρι και παγωτό είναι δύο λέξεις που πάνε μαζί. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσες θερμίδες έχει το κάθε παγωτό και πόση γυμναστική  χρειάζεται...

  Beautiful Life8 Αυγούστου 2019