Connect
To Top

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ CAMEO ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ

Διάσημοι σε cameo εμφανίσεις που έμειναν στην ιστορία του κινηματογράφου. Γράφει ο Τάσος Τάτσης!

Οι  περισσότερες ταινίες – ανεξαρτήτως του είδους τους – πάντα επιδιώκουν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του θεατή και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούν πολλές φορές αρκετά τρικ, για να το πετύχουν. Ένα από αυτά τα τρικ είναι και οι cameo εμφανίσεις πολλών διάσημων προσώπων.

Τα cameo (cameo appearance ή cameo role) είναι σύντομες εμφανίσεις που κάνουν διάσημοι σε μια ταινία. Συνήθως έχουν μικρό ρόλο που δεν επεμβαίνει στην εξέλιξη της ιστορίας, μπορεί να είναι ρόλος κομπάρσου που φαίνεται στο background, μπορεί να έχει ένα μικρό κείμενο, άλλες φορές πάλι μπορεί να τον βλέπουμε και σε λίγο μεγαλύτερους ρόλους, αλλά πάντα η παρουσία του στην ταινία είναι για να μας θυμίσει την πραγματική του ταυτότητα. Έτσι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη χρησιμότητα, πέραν του ότι είναι ένας “φόρος τιμής” – είτε επειδή πρόκειται για συντελεστή που δουλεύει πίσω από την κάμερα (π.χ. σκηνοθέτης), είτε για ηθοποιό που έπαιξε π.χ. σε μια αρχική ταινία, της οποίας μετά έγινε remake.

Τραγουδιστές, ηθοποιοί σε κόντρα ρόλους που κυρίως παρωδούν τον εαυτό τους και διάφοροι άλλοι διάσημοι που στόχο έχουν να διασκεδάσουν τον θεατή και φυσικά σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και να σατιρίσουν το ίδιο το στυλ τους. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μπει στο πετσί του ρόλου, έστω και για μερικά λεπτά ή δευτερόλεπτα. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές από τις πιο εντυπωσιακά αναπάντεχες cameo εμφανίσεις που έχουμε δει σε ταινίες, τις οποίες ίσως δεν είχατε προσέξει και οι οποίες προκάλεσαν όχι μόνο έκπληξη, αλλά και αρκετό γέλιο ως επί το πλείστον.

Alfred Hitchcock

Ο “βασιλιάς των cameo” θεωρείται ο σπουδαίος Alfred Hitchcock. Για πολλούς σινεφίλ, μία ταινία του Hitchcock θεωρείται δική του, μόνο αν περιλαμβάνει και τον ίδιο. Και δεν εννοούμε την αριστοτεχνική μαεστρία του όσον αφορά την σκηνοθεσία, τον φωτισμό και το μοντάζ, αλλά τις σύντομες, πνευματώδεις εμφανίσεις του μπροστά από την κάμερα. Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν σε όλες τις ταινίες του, ο Hitchcock έκανε εμφάνιση σε ρόλο κομπάρσου. Επειδή το κοινό που παρακολουθούσε τις ταινίες του είχε τεταμένη την προσοχή του ώστε να τον εντοπίσει, ο Hitchcock αποφάσισε να εμφανίζεται στα πρώτα λεπτά των ταινιών του.

Υπήρχαν κάποια standard που αφορούν αυτές τις σύντομες εμφανίσεις του Hitchcock στις ταινίες του. Συχνά κουβαλούσε ένα μουσικό όργανο ενώ αρκετές φορές χρησιμοποιούσε μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα κ.λπ.) ή τον βλέπαμε ως έναν απλό περαστικό μέσα στο πλήθος σε δημόσια μέρη.

Έκανε τα πιο πολλά cameo του στις αρχές των ταινιών του και υπήρχε μία χιουμοριστική χροιά στις εμφανίσεις του. Οι εμφανίσεις αυτές ξεκίνησαν κατά λάθος, όταν ο Hitchcock κατάλαβε πως του έλειπε ένας ηθοποιός και αποφάσισε να τον αναπληρώσει ο ίδιος. Φυσικά υπάρχει και η αστεία εισαγωγή που έκανε στο δικό του show, με τη σιλουέτα του να μετατρέπεται σε μια γελοιογραφία με το χαρακτηριστικό προφίλ του. Επίσης, έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε σχεδόν παντού στις ταινίες του, από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά – ως θεατής – σε 37 ταινίες του: από την ταινία “The Lodger” (1927) έως το “Family Plot” (1976).

Ο Danny Glover ως ληστής τράπεζας στο “Maverick” (1994)

Ένα cameo αφιερωμένο στους fans του “Lethal Weapon”, αλλά κι αυτοί που δεν είναι fans όμως ήξεραν το δίδυμο αυτό, θα καταλάβαιναν το χιούμορ. Ο Mel Gibson και ο Danny Glover, μετά το αστυνομικό δίδυμο στα “Lethal Weapon” 1, 2 και 3 είπαν να συναντηθούν για λίγα δευτερόλεπτα και σε αυτό το χιουμοριστικό western, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Gibson. Ο Glover υποδύεται το ληστή τράπεζας και για λίγο κοιτάζει στα μάτια τον Gibson, με ένα βλέμμα τύπου “Εσύ δεν είσαι? Εσύ είσαι μάλλον!’, μέχρι που και οι δύο λένε “Nawww!”, σίγουροι ότι δεν έχουν ξανασυναντηθεί. Εκτός από τους ηθοποιούς, προφανώς και οι σεναριογράφοι είχαν χιούμορ.

Οι Tom Cruise, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey και Danny De Vito στο “Austin Powers in Goldmember” (2002)

Μια δυνατή έκπληξη περίμενε το κοινό του Austin Powers, όταν στην εναρκτήρια σκηνή της ταινίας, αντί για τον ίδιο τον Mike Myers είδαμε τον Tom Cruise στον ρόλο του Austin Powers. Πέντε μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου (Cruise, Paltrow, Spacey, De Vito και Steven Spielberg) δεν είναι και μικρή υπόθεση, πόσο μάλλον για μια ταινία που τους κύριους ρόλους τους παίζει ένα άτομο. Το σκηνικό με την εμφάνιση τους, θέλει τη ζωή του διάσημου υπερκατασκόπου Austin Powers να γίνεται ταινία και φυσικά σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι καλύτεροι. Τίποτα λιγότερο για τον υπερκατάσκοπο με το ακαταμάχητο “mojo”…..“Yeah Baby, Yeah”!

Ο Tom Cruise στο “Tropic Thunder” (2008)

Ο ρόλος του Tom Cruise αυτή τη φορά μπορεί να θεωρηθεί μεγαλύτερος σε διάρκεια από ένα απλό cameo, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην αναφερθούμε στον τρομερό παραγωγό ταινιών Les Grossman. Ο Cruisee για να υποδυθεί το ρόλο έβαλε ψεύτικη κοιλιά και φαλάκρα, ψεύτικα γένια και γυαλιά οράσεως και έγινε κυριολεκτικά αγνώριστος. Αηδιαστικός, ελεεινός, συμφεροντολόγος και απίστευτα γελοίος χορευτής, δεν τσαλάκωσε και τόσο την εικόνα του, γιατί πολύ απλά λίγοι δεν κατάλαβαν ποιος είναι, μέχρι που φάνηκε το όνομα του στους τίτλους τέλους.

Ο Keith Richards των Rolling Stones στο “Pirates of the Caribbean: At World’s End” (2007) και στο “Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides” (2011)

Όταν ο Johnny Depp δήλωσε ότι μέρος της έμπνευσης του για την αποτύπωση του εικονικού πλέον Captain Jack Sparrow ήταν ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Keith Richards, ο σινεφίλ κοινό γέμισε με προσδοκίες για μια εμφάνιση του καλλιτέχνη στην κάμερα. Η απάντηση ήρθε από τον δημοφιλή μουσικό, όταν μαθεύτηκε ότι υπήρχε ρόλος γι’ αυτόν στο κινηματογραφικό franchise, ξεσηκώνοντας τους fans. Πόσο μάλλον θα ξεσηκώθηκαν όταν φανερώθηκε ότι ο ρόλος του Richards δεν θα ήταν άλλος από τον πατέρα του Jack Sparrow, Captain Teague!

Ο Daniel Craig ως Stormtrooper JB-007 στο “Star Wars: The Force Awakens” (2015)

Στην διάρκεια της ταινίας ο χαρακτήρας της Rey, συλλαμβάνεται από τον κακό Kylo Ren και κρατείται δέσμια σε ένα από τα σκάφη της Αυτοκρατορίας. Ένας stormtrooper την επιτηρεί κι εκείνη ανακαλύπτοντας τις ικανότητές της, του λέει: «Θα αφαιρέσεις τα δεσμά μου, και θα βγεις από το κελί αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή». Κι εκείνος απαντά «Θα σφίξω τα δεσμά σου, βρωμερή ρακοσυλλέκτρια». Όταν όμως η Rey επιμένει, εξασκώντας πάνω του ένα τέχνασμα της Δύναμης – την τηλεπάθεια – τον αναγκάζει να πει: «Θα αφαιρέσω τα δεσμά σου, και θα βγω από το κελί αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή και θα πετάξω το όπλο μου», πριν κάνει ακριβώς αυτό. Η σκηνή – αν και μικρή – είναι αστεία και την επόμενη φορά που θα τη δείτε, θυμηθείτε ότι κάτω από τη στολή του stormtrooper, κρύβεται ο κινηματογραφικός James Bond, Daniel Craig.

Ο δισεκατομμυριούχος Richard Branson (Virgin) στην 21η ταινία της σειράς James Bond  Casino Royale (2006)

Ο Sean Connery ως Βασιλιάς Ριχάρδος στο “Robin Hood: Prince of Thieves” (1991) Έλαβε 250.000 $ για δουλειά δύο ημερών και ο ίδιος δώρισε ολόκληρη την αμοιβή του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. (Ο Connery είχε υποδυθεί τον Ρομπέν των Δασών στην ταινία “Robin and Marian” του 1976)

Η Glenn Close στο “Hook” (1991)

Από όλους τους ηθοποιούς που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως κομπάρσους στο ρόλο του «ψωριάρη πειρατή», ο Spielberg επέλεξε τη Glenn Close. Είναι αναμφίβολα μια πολύ καλή ηθοποιός, αλλά αυτό το cameo απλά δεν έχει νόημα. Σίγουρα, ταίριαξε στο ρόλο μετά από ώρες μακιγιάζ, αλλά θα ήταν πολύ πιο εύκολο να βρουν απλά έναν άγνωστο ηθοποιό για το ρόλο αυτό. Αποτελεί ένα από τα πιο παράξενα cameos του κινηματογράφου.
 Ο Edward Norton στο “Kingdom Of Heaven” (2005) 

O σκηνοθέτης Tim Burton στο “Hoffa” (1992)

O Stan Lee σχεδόν σε κάθε ταινία της Marvel

Ο Bruce Campbell στην τριλογία ταινιών “Spider-Man” (2002-2007)

 Ο Chris Martin (Coldplay) στο “Shaun of the Dead” (2004)

 Ο Leonard Nimoy ως Mr. Spock στο Star Trek (2009)

Ο Simon Pegg ως Unkar Plutt στο Star Wars: The Force Awakens” (2015)

Υποδύεται τον Unkar Plutt, ένα πλάσμα στον πλανήτη Jakku που αγοράζει εξαρτήματα σκαφών από την Rey με αντάλλαγμα μερίδες φαγητού. Πραγματικά αγνώριστος καθώς φορούσε ολόσωμη στολή.

 O Gene Hackman στο “Young Frankenstein” (1974)

 Ο σκηνοθέτης Cameron Crowe και η Cameron Diaz στο “Minority Report” (2002)

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ψυχαγωγία