Connect
To Top

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΕΙΝ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ FRANCHISE

Λατρεμένες σειρές ταινιών με τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Γράφει ο Τάσος Τάτσης!

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βρεθεί κολλημένοι μπροστά στη μεγάλη οθόνη, παρακολουθώντας εκστασιασμένοι την αγαπημένη μας σειρά ταινιών. Όλοι έχουμε νιώσει αυτό το ρίγος, τη συγκίνηση και την χαρά στο άκουσμα της κυκλοφορίας της επόμενης ταινίας του αγαπημένου μας κινηματογραφικού franchise, ειδικά όσο πλησίαζε ο καιρός της προβολής της και μπαίναμε επιτέλους μέσα στην σκοτεινή αίθουσα. Τα κινηματογραφικά franchises έχουν μπει στην ζωή μας για τα καλά και ορισμένα από αυτά είναι πολύ επιτυχημένα, καλλιτεχνικά και εισπρακτικά.

Με βάση τα χρήματα μπήκαν στα ταμεία των studios, εξετάζουμε διάφορες σειρές ταινιών που δημιούργησαν παράδοση και έχουν συνέχειες, όπως οι σειρές ταινιών James Bond, Star Wars, Harry Potter, Marvel Cinematic Universe κ.λπ. Αρκετές από αυτές ξεκίνησαν αρχικά ως μια ταινία και λόγω των εκπληκτικών εισπράξεων και της τεράστιας απήχησης που είχαν παγκοσμίως, έγιναν σειρά ταινιών ενώ άλλα ήταν προορισμένα για να γίνουν σειρά ταινιών. Ποια είναι λοιπόν τα 10 πιο επιτυχημένα κινηματογραφικά franchises με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών;

  1. Marvel Cinematic Universe (Marvel Studios)

Το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, περιλαμβάνει ταινίες και σειρές ταινιών βασισμένες σε υπερήρωες και χαρακτήρες, που ξεκίνησαν ως φιγούρες των comics της εταιρίας. Μέχρι σήμερα, στο σύμπαν αυτό περικλείονται 23 ταινίες, χωρισμένες σε τρείς φάσεις. Την πρώτη φάση, σηματοδότησε η ταινία “Iron Man” το 2008 και ολοκλήρωσε η ταινία “The Avengers” το 2012. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε με την κυκλοφορία της ταινίας “Iron Man 3” το 2013 και έκλεισε με την ταινία “Ant-Man” το 2015, ενώ η τρίτη φάση ξεκίνησε με την ταινία “Captain America: Civil War” το 2016. Το budget των κινηματογραφικών της μεταφορών φτάνει τα 2.078.500.000 $. Οι παραγωγές της Marvel, εκτός από δαπανηρές είναι και εξαιρετικά κερδοφόρες, αποφέροντας στο παγκόσμιο box office το ποσό των 10,9 δις δολαρίων, με επικερδέστερη την ταινία “The Avengers”, αποδεικνύοντας ότι ποτέ κανείς δεν είναι αρκετά μεγάλος για comics και για υπερήρωες.

Κέρδη: 10,9 δις δολάρια παγκοσμίως | Σύνολο ταινιών: 14 | Χρονολογίες: 2008 – ? | Αναμενόμενες ταινίες: 13 | Ταινία με τα περισσότερα κέρδη: “The Avengers” | Ταινία με τα λιγότερα κέρδη: ”The Incredible Hulk”

  1. Harry Potter (Warner Bros)

Τα περισσότερα για αυτή τη σειρά ταινιών είναι ήδη γνωστά. Για όσους δεν έχετε δει κάποια από τις ταινίες, ο Harry Potter ξεκίνησε ως λογοτεχνικός ήρωας της J.K. Rowling και μετά το τέταρτο βιβλίο, έγινε και κινηματογραφικός, με την ιστορία του να ολοκληρώνεται σε 8 ταινίες – από το 2001 έως το 2011 – που αντιστοιχούν σε 7 βιβλία και κόστισαν 1.155.000.000 $. Οι ταινίες διηγούνται τις περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα, στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει τον σκοτεινό λόρδο Voldemort. Πριν περίπου 2 μήνες κυκλοφόρησε και το prequel των ταινιών «Fantastic Beasts and Where to Find Them», που διαδραματίζεται 70 χρόνια πριν τα γεγονότα της πρώτης ταινίας της σειράς. Αποτελεί σειρά-φαινόμενο, με το brand name να επεκτείνεται σε αντικείμενα, παιχνίδια, ακόμη και σε θεματικό πάρκο.

Κέρδη: 8,46 δις δολάρια παγκοσμίως | Σύνολο ταινιών: 9 | Χρονολογίες: 2001- ? | Αναμενόμενες ταινίες: 2 | Ταινία με τα περισσότερα κέρδη: “Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2” | Ταινία με τα λιγότερα κέρδη: “Harry Potter and the Prisoner of Azkaban”

  1. Star Wars (Disney/Lucas films)

Μία ιστορική σειρά ταινιών από τον George Lucas, που έκανε πρεμιέρα το 1977. Μία επική διαστημική όπερα, που εκτυλίσσεται πολύ καιρό πριν, σε ένα γαλαξία πολύ μακρινό. Το διάστημα, πολύ δημοφιλές θέμα εκείνης της δεκαετίας, απογειώθηκε μέσα από τις 3 πρώτες ταινίες της αυθεντικής τριλογίας, που εξιστορούν την πορεία του Luke Skywalker, από αγροτόπαιδο σε Jedi knight, με αποτέλεσμα άλλες 3 που αποτελούσαν το prequel και τέλος, την τελευταία sequel τριλογία επεισοδίων, με το πρώτο “Star Wars: The Force Awakens” να κάνει πρεμιέρα το Δεκέμβριο του 2015 και τα επόμενα να αναμένονται μέχρι το 2019. Οι ταινίες απέφεραν το αστρονομικό ποσό των 7,34 δις δολαρίων παγκοσμίως, με το “The Force Awakens” να σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ ενώ το Δεκέμβρη του 2016 κυκλοφόρησε και το spin-off “Rogue One: A Star Wars Story”. Αν μιλάμε για φανατικούς οπαδούς, ταινίες, comics, παιχνίδια που ξεκίνησαν απλά από μία ταινία, τότε το Star Wars είναι στην κορυφή όλων των franchises.

Κέρδη: 7,34 δις δολάρια παγκοσμίως | Σύνολο ταινιών: 8 | Χρονολογίες: 1977 – ? | Αναμενόμενες ταινίες: 3 | Ταινία με τα περισσότερα κέρδη: “Star Wars: The Force Awakens” | Ταινία με τα λιγότερα κέρδη: “Star Wars: The Clone Wars”

  1. James Bond (Danjaq LLC/MGM)

Στην 4η θέση συναντάμε τον James Bond, τον θρυλικό πράκτορα της ΜΙ6, άλλον έναν λογοτεχνικό ήρωα που μεταπήδησε στη μεγάλη οθόνη. Αποτελεί το πρώτο χρονολογικά και μακροβιότερο κινηματογραφικό franchise στην ιστορία του σινεμά με εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές σε όλον τον κόσμο (ανάμεσα τους και ο γράφων) που περιμένουν ανυπόμονα κάθε νέα ταινία Bond και παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της παραγωγής της εν τη γενέσει της. Η πρώτη ταινία, “Dr. No”, κυκλοφόρησε το 1962 και η τελευταία, “SPECTRE”, το 2015. Όλα αυτά τα χρόνια, το πρόσωπο του βρετανού μυστικού πράκτορα ενσάρκωσαν στις περιπέτειες του 6 ηθοποιοί (Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Daniel Craig), ο καθένας εκ των οποίων έδωσε το δικό του μοναδικό στυλ στο ρόλο. Αποτέλεσμα η πραγματοποίηση 24 επίσημων ταινιών με συνολικά έσοδα 7.068.257.468 $, με το σχετικά πρόσφατο “Skyfall” να διατηρεί τα πρωτεία με συνολικές εισπράξεις που ξεπέρασαν το 1,1 δις δολάρια. Βέβαια, για τις ταινίες αυτές δαπανήθηκαν 1.581.200.000 $, με μεγάλη απόκλιση από την πρώτη που κόστισε μόλις 1.000.000 $ έως την τελευταία που κόστισε 245,000,000 $.

Κέρδη: 7,07 δις δολάρια παγκοσμίως | Σύνολο ταινιών: 24 επίσημες | Χρονολογίες: 1962 – ? | Αναμενόμενες ταινίες: ? | Ταινία με τα περισσότερα κέρδη: “Skyfall” | Ταινία με τα λιγότερα κέρδη: “Licence to Kill”

  1. Lord of the Rings (Peter Jackson/New Line Cinema)

Η τριλογία της Μέσης Γης είναι από τις πιο άρτιες σειρές ταινιών, σε παραπάνω από ένα επίπεδα. Περιλαμβάνει την ιστορία του δαχτυλιδιού και των κυρίων του μέσα στα χρόνια, καθώς και την περιπέτεια ενός Hobbit και των συντρόφων του, στο δρόμο για την καταστροφή του δαχτυλιδιού και τη σωτηρία του κόσμου. Προέρχονται από τη σειρά βιβλίων του J.R.R Tolkien, που ανέλαβε να δραματοποιήσει ο Peter Jackson. Η επιτυχία της πρώτης σειράς ταινιών, με τίτλο “Lord of the Rings” που κυκλοφόρησαν από το 2001 ως το 2003, ήταν τεράστια και αμέσως δημιουργήθηκαν φανατικοί οπαδοί, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2012, μεταφέρθηκε κινηματογραφικά άλλη μία τριλογία με τίτλο “Hobbit”, ουσιαστικά το prequel της κύριας τριλογίας, και ολοκληρώθηκε το 2014. Για την πραγματοποίηση αυτών των ταινιών, χρειάστηκαν 1.047.000.000 $, το κέρδος όμως ήταν πολλαπλάσιο, φτάνοντας τα 5.895.819.745 $.

Κέρδη: 5.9 δις δολάρια παγκοσμίως | Σύνολο ταινιών: 6 | Χρονολογίες: 2001-2014 | Αναμενόμενες ταινίες: 0 | Ταινία με τα περισσότερα κέρδη: “The Lord of the Rings: The Return of the King” | Ταινία με τα λιγότερα κέρδη: “The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring”

  1. Spider-Man (Fox/Sony/Marvel)

Από τους πιο δημοφιλείς ήρωες της Marvel και των comics εν γένει, διατηρεί τη δική του σειρά ταινιών, αποτελούμενη από 5 ταινίες ως τώρα ενώ το 2017 θα βγει στους κινηματογράφους η 6η ταινία “Spider-Man: Homecoming”. Ο Peter Parker, ταλαντούχος φωτογράφος και επίδοξος επιστήμονας, μετατρέπεται στον υπερήρωα Spider-Man μετά το δάγκωμα μίας ραδιενεργής γενετικά τροποποιημένης αράχνης. Ο μασκοφόρος ήρωας, με την χαρακτηριστική κόκκινη-μπλε στολή και τους ιστούς, εμφανίστηκε σε 3 ταινίες από το 2002 έως το 2007, με την μορφή του Tobey Maguire, ενώ το 2010 ανακοινώθηκε μία δεύτερη σειρά ταινιών, “The Amazing Spider-Man”, με τον Andrew Garfield στο ρόλο του ήρωα. Οι ταινίες κόστισαν στην εταιρία παραγωγής 1.017.000.000 $ ενώ στο παγκοσμίως συγκέντρωσαν το ποσό των 3.963.173.282 $, με πιο κερδοφόρα ταινία το “Spider-Man 3”.

Κέρδη: 3,9 δις δολάρια παγκοσμίως | Σύνολο ταινιών: 5 | Χρονολογίες: 2002-2017 | Αναμενόμενες ταινίες: 1 | Ταινία με τα περισσότερα κέρδη: “Spider-Man 3” | Ταινία με τα λιγότερα κέρδη: “The Amazing Spider-Man 2”

 7.The Fast and the Furious (Universal Pictures)

Με οκτώ ταινίες και δύο φιλμ μικρού μήκους ήδη, σε κυκλοφορία, αποτελεί μία από τις σειρές με τις περισσότερες ταινίες. Παρά τον θάνατο του Paul Walker – ενός εκ των πρωταγωνιστών στη μέση της 7ης ταινίας – μέσα στο 2017 προβλήθηκε η 8η και ήδη έχουν ανακοινωθεί από τους πρωταγωνιστές, η 9η και η 10η ταινία, που θα τεθούν σε κυκλοφορία μέχρι το 2021. Οι ταινίες αυτές έχουν ως θεματικό άξονα τους παράνομους αγώνες αυτοκινήτων, τις ληστείες και την σκιαγράφηση ανθρώπων και χαρακτήρων, μέσα από αυτές τις καταστάσεις. Για τους λάτρεις των γρήγορων αυτοκινήτων και της περιπέτειας, το “The Fast and the Furious”, με προϋπολογισμό μόλις 759.000.000 $, αποτελεί κάτι παραπάνω από μία απλή σειρά ταινιών. Γεγονός που αποδεικνύεται και από τα έσοδα, που αγγίζουν τα 3.897.621.978 $ με επικερδέστερη την 7η ταινία.

Κέρδη: 4,2 δις δολάρια παγκοσμίως | Σύνολο ταινιών: 8 | Χρονολογίες: 2001-2017 | Αναμενόμενες ταινίες: 2 | Ταινία με τα περισσότερα κέρδη: “Furious 7” | Ταινία με τα λιγότερα κέρδη: “The Fast and the Furious: Tokyo Drift”

 

  1. Transformers (DreamWorks/Paramount)

Αποτελεί σειρά ταινιών, βασισμένη σε σειρά παιχνιδιών της δεκαετίας του ‘80. Τα δημοφιλή παιχνίδια έγιναν comics την ίδια δεκαετία και αργότερα μεταφέρθηκαν ως κινούμενα σχέδια στη μικρή οθόνη, αλλά και στη μεγάλη με μία μόνο ταινία το 1986. Το 2007 έγιναν και επίσημα μέρος του κινηματογραφικού σύμπαντος, μέσα από την πρώτη ταινία “Transformers”. Έπειτα, ακολούθησαν άλλες 3, με την τελευταία το 2014. Η πλοκή τους μας μεταφέρει σε έναν κόσμο, όπου τα ρομπότ μάχονται σε δύο διαφορετικές ομάδες για τη σωτηρία ή την καταστροφή του κόσμου, μεταμφιεζόμενα σε καθημερινά μηχανήματα ενώ ένας έφηβος βρίσκεται παγιδευμένος στον πόλεμο αυτό. Με προϋπολογισμό 766.000.000 $, αυτή η σειρά ταινιών σκαρφάλωσε στην 8η θέση με έσοδα 3.778.297.170 $.

Κέρδη: 3,7 δις δολάρια παγκοσμίως | Σύνολο ταινιών: 5 | Χρονολογίες: 2007 – ? | Αναμενόμενες ταινίες: 2 | Ταινία με τα περισσότερα κέρδη: “Transformers: Dark of the Moon” | Ταινία με τα λιγότερα κέρδη: “Transformers”

  1.  Pirates of the Caribbean (Disney)

Από τις σειρές με τα πιο ακριβά budget όλων των εποχών συνολικού ποσού 900.000.000 $, οι πειρατές της Καραϊβικής ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας 3.710.254.215 $, με την δεύτερη ταινία “The Dead Man’s Chest”, να αποφέρει τα περισσότερα. Οι περιπέτειες του Captain Jack Sparrow και της παρέας του, στις θάλασσες της Καραϊβικής έκαναν ξανά αγαπητές σε όλες τις ηλικίες, τις πειρατικές ταινίες. Με το ίδιο κεντρικό cast πραγματοποιήθηκαν οι τρείς πρώτες ταινίες της προγραμματισμένης τριλογίας, που κυκλοφόρησε από το 2003 έως το 2007. Μετά από τη μεγάλη επιτυχία τόσο των ταινιών όσο και του Sparrow ως χαρακτήρα, αποφασίστηκε άλλη μία ταινία, με επίκεντρο τον χαρακτήρα του Johnny Depp, που έκανε πρεμιέρα το 2011. Το 2017, αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κάνει πρεμιέρα η πέμπτη ταινία της σειράς, με τίτλο “Dead Men Tell No Tales”.

Κέρδη: 3.7 δις δολάρια παγκοσμίως | Σύνολο ταινιών: 4 | Χρονολογίες: 2003 – ? | Αναμενόμενες ταινίες: 2 | Ταινία με τα περισσότερα κέρδη: “Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest” | Ταινία με τα λιγότερα κέρδη: “Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl”

  1. Batman (Warner Bros)

Από το σύμπαν της Marvel, μεταφερόμαστε σε έναν ήρωα που ανήκει στο σύμπαν της DC. Στο νούμερο 10 βρίσκεται η σειρά ταινιών του Batman,του Σκοτεινού Ιππότη της Gotham City. Ένας από τους πρώτους υπερήρωες μαζί με τον Superman, χωρίς υπερδυνάμεις, αλλά με μόνα όπλα τη δύναμη, το μυαλό του και αρκετά hi-tech gadgets που του εξασφαλίζει η αμύθητη περιουσία του, πολεμάει το κακό που ανθίζει στη Gotham City. Ο άνθρωπος – νυχτερίδα, εναλλακτική persona του δισεκατομμυριούχου Bruce Wayne, έχει στο ενεργητικό του  10 ταινίες από το 1943, με τη βασική σειρά να ξεκινάει το 1989 με 7 ταινίες και την τελευταία μέσα στο 2016, το απογοητευτικό “Batman vs Superman: Dawn of Justice”. Οι 7 αυτές ταινίες κόστισαν γύρω στα 900 εκατομμύρια δολάρια και απέφεραν συνολικά κέρδη 3.697.227.130 $ παγκοσμίως, με πρώτη σε εισιτήρια την ταινία “The Dark Knight Rises”.

Κέρδη: 3,7 δις δολάρια παγκοσμίως | Σύνολο ταινιών: 8 | Χρονολογίες: 1989 – ? | Αναμενόμενες ταινίες: ? | Ταινία με τα περισσότερα κέρδη: “The Dark Knight Rises” | Ταινία με τα λιγότερα κέρδη:  “Batman & Robin”

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ψυχαγωγία