Connect
To Top

ΛΑΧΤΑΡΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ; ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ

Λατρεύεις τα γλυκά; Προτιμάς τα λαχανικά ή τα αλμυρά; Χαλαρωσε… Για όλα φταίνε τα γονίδια!!!

 

Γονιδιακή τελικά αποδεικνύεται η λατρεία ορισμένων ανθρώπων στην σοκολάτα, τα αλμυρά ή τα λαχανικά, καθώς ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τις διατροφικές προτιμήσεις μας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης παρουσίασαν στοιχεία στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σικάγο, σύμφωνα με τα οποία αρκετά γονίδια σχετίζονται με τις αρέσκειες και απαρέσκειες των ανθρώπων στο φαγητό.

Οι γονιδιακές μεταλλάξεις είναι ήδη γνωστές τους επιστήμονες, και μάλιστα μια σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας, ενώ άλλες παίζουν ρόλο στην ρύθμιση των ορμονών. «Πάντως, η απέχθεια των περισσοτέρων ατόμων στο μπρόκολο δεν καθορίστηκε γενετικά και ίσως να αποδίδεται στον τρόπο μαγειρέματος του», έσπευσαν να τονίσουν.

Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν εστιάσει στις γευστικές προτιμήσεις των ανθρώπων για συγκεκριμένα είδη διατροφής και στο DNA τους, τώρα οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 800 ενήλικες αναζητώντας γονίδια που σχετίζονται με τους γευστικούς υποδοχείς.

«Επικεντρωθήκαμε σε συγκεκριμένα γονίδια που έχουν ήδη σχετιστεί με συμπεριφορικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά, όπως η κατάθλιψη ή οι εξαρτήσεις, για να δούμε αν σχετίζονται και με τις διατροφικές συνήθειες», εξηγεί η Δρ Σίλβια Μπερτσιανο, επικεφαλής ερευνήτρια.

Για να το πετύχουν ανέλυσαν μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια μαζί με τις αυτό-αναφερόμενες διατροφικές συνήθειες 818 ενηλίκων αμερικανών, καυκάσιας καταγωγής.

Έτσι εντόπισαν σχέση μεταξύ αρκετών γονιδίων και διατροφικών προτιμήσεων. Μεταλλάξεις στο γονίδιο FTO, που σχετίζεται με την παχυσαρκία, συνδέθηκαν με την προτίμηση για λαχανικά και φυτικές ίνες.

«Ίσως το γονίδιο FTO να επηρεάζει τόσο τον κίνδυνο παχυσαρκίας όσο και την επιθυμία του ανθρώπου να τρώει λαχανικά. Και αυτό γιατί η μετάλλαξη που επηρεάζει τη μια τάση βρίσκεται εντός του γονιδίου σε διαφορετική θέση από τη μετάλλαξη που επηρεάζει την άλλη τάση», εξηγεί η ερευνήτρια.

Επίσης, το γονίδιο SLC6A2 που βοηθά στη ρύθμιση ορμονών, όπως η βορεπινεφρίνη, συνδέθηκε με την κατανάλωση λιπαρών.

Ακόμα μεταλλάξεις στο γονίδιο που ρυθμίζει την οξυτοκίνη, τη λεγόμενη και ορμόνη της αγάπης διότι σχετίζεται με τη διάθεση, τη σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού και άλλες συμπεριφορές, συσχετίστηκε με την αγάπη για την σοκολάτα, καθώς και με το αυξημένο σωματικό βάρος.

«Η οξυτοκίνη ενισχύει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Και τα χαμηλά επίπεδά της ίσως πυροδοτούν την ακατάσχετη επιθυμία για σοκολάτα, ως έναν έμμεσο τρόπο για ανταμοιβή», σχολιάζει η Δρ Μπερτσιανο.

Σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι η διατροφή είναι κάτι περισσότερο από γονιδιακές επιρροές. Έχει να κάνει με οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς λόγους.

health.in.gr

 

 

 

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΙΛΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  Ιλαρά. Μια ασθένεια σχεδόν εξαφανισμένη επιστρέφει και κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου καθώς απειλεί βρέφη και μικρά παιδιά αλλά και ανεμβολίαστους...

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2017
 • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΙΣ ΦΟΒΙΕΣ ΣΑΣ

  Για να αντιμετωπίσετε τις φοβίες σας θα πρέπει πρώτα να τις αναγνωρίσετε …

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2017
 • ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ

  Σίγουρα γνωρίζετε κι εσείς τις διάφορες μεθόδους αποτοξίνωσης του οργανισμού που είναι διαθέσιμες στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο.

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2017
 • ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

  Ανέξοδο, ιδανικό για τους περισσότερους, το περπάτημα είναι η πιο απλή, ασφαλής και εύκολη γυμναστική.

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2017
 • ΛΕΒΑΝΤΑ ΓΙΑ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Η λεβάντα είναι ο σύμμαχος μας για τη θωράκιση της υγείας μας με αμέτρητες εφαρμογές και ιδιότητες και με υπέροχο άρωμα.

  Beautiful Life19 Σεπτεμβρίου 2017
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

  Μεγάλος διαγωνισμός BIO SHOP και MUSICAL STEPS SERRES με δώρα – έκπληξη για τους μικρούς φίλους. Μπείτε στην κλήρωση τώρα!

  Beautiful Life18 Σεπτεμβρίου 2017
 • DETOX SMOOTIE ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ

  Είναι γευστικό, είναι δροσερό, είναι αποτοξινωτικό… πιάσε το μπλέντερ τώρα!!!

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2017
 • ΟΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΟΧΟΡΤΟΥ

  Ανήκει στις υπεροτροφές και είναι μία από τις πιο αποτοξινωτικές τροφές για τον οργανισμό μας. 

  Beautiful Life11 Σεπτεμβρίου 2017
 • ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ

  Τι να σου κάνουν πέντε λεπτά; Κι όμως υπάρχουν μικρές, πρωινές «συνήθειες» που μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις υποχρεώσεις της...

  Beautiful Life10 Σεπτεμβρίου 2017