Connect
To Top

ΛΑΧΤΑΡΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ; ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ

Λατρεύεις τα γλυκά; Προτιμάς τα λαχανικά ή τα αλμυρά; Χαλαρωσε… Για όλα φταίνε τα γονίδια!!!

 

Γονιδιακή τελικά αποδεικνύεται η λατρεία ορισμένων ανθρώπων στην σοκολάτα, τα αλμυρά ή τα λαχανικά, καθώς ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τις διατροφικές προτιμήσεις μας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης παρουσίασαν στοιχεία στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σικάγο, σύμφωνα με τα οποία αρκετά γονίδια σχετίζονται με τις αρέσκειες και απαρέσκειες των ανθρώπων στο φαγητό.

Οι γονιδιακές μεταλλάξεις είναι ήδη γνωστές τους επιστήμονες, και μάλιστα μια σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας, ενώ άλλες παίζουν ρόλο στην ρύθμιση των ορμονών. «Πάντως, η απέχθεια των περισσοτέρων ατόμων στο μπρόκολο δεν καθορίστηκε γενετικά και ίσως να αποδίδεται στον τρόπο μαγειρέματος του», έσπευσαν να τονίσουν.

Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν εστιάσει στις γευστικές προτιμήσεις των ανθρώπων για συγκεκριμένα είδη διατροφής και στο DNA τους, τώρα οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 800 ενήλικες αναζητώντας γονίδια που σχετίζονται με τους γευστικούς υποδοχείς.

«Επικεντρωθήκαμε σε συγκεκριμένα γονίδια που έχουν ήδη σχετιστεί με συμπεριφορικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά, όπως η κατάθλιψη ή οι εξαρτήσεις, για να δούμε αν σχετίζονται και με τις διατροφικές συνήθειες», εξηγεί η Δρ Σίλβια Μπερτσιανο, επικεφαλής ερευνήτρια.

Για να το πετύχουν ανέλυσαν μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια μαζί με τις αυτό-αναφερόμενες διατροφικές συνήθειες 818 ενηλίκων αμερικανών, καυκάσιας καταγωγής.

Έτσι εντόπισαν σχέση μεταξύ αρκετών γονιδίων και διατροφικών προτιμήσεων. Μεταλλάξεις στο γονίδιο FTO, που σχετίζεται με την παχυσαρκία, συνδέθηκαν με την προτίμηση για λαχανικά και φυτικές ίνες.

«Ίσως το γονίδιο FTO να επηρεάζει τόσο τον κίνδυνο παχυσαρκίας όσο και την επιθυμία του ανθρώπου να τρώει λαχανικά. Και αυτό γιατί η μετάλλαξη που επηρεάζει τη μια τάση βρίσκεται εντός του γονιδίου σε διαφορετική θέση από τη μετάλλαξη που επηρεάζει την άλλη τάση», εξηγεί η ερευνήτρια.

Επίσης, το γονίδιο SLC6A2 που βοηθά στη ρύθμιση ορμονών, όπως η βορεπινεφρίνη, συνδέθηκε με την κατανάλωση λιπαρών.

Ακόμα μεταλλάξεις στο γονίδιο που ρυθμίζει την οξυτοκίνη, τη λεγόμενη και ορμόνη της αγάπης διότι σχετίζεται με τη διάθεση, τη σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού και άλλες συμπεριφορές, συσχετίστηκε με την αγάπη για την σοκολάτα, καθώς και με το αυξημένο σωματικό βάρος.

«Η οξυτοκίνη ενισχύει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Και τα χαμηλά επίπεδά της ίσως πυροδοτούν την ακατάσχετη επιθυμία για σοκολάτα, ως έναν έμμεσο τρόπο για ανταμοιβή», σχολιάζει η Δρ Μπερτσιανο.

Σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι η διατροφή είναι κάτι περισσότερο από γονιδιακές επιρροές. Έχει να κάνει με οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς λόγους.

health.in.gr

 

 

 

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

  Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται γενικά η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις του παχέος εντέρου την εβδομάδα.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

  Συνήθως όταν προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για πολλά πράγματα. Τοποθεσία, μετακινήσεις, κόστη, διαμονή είναι σε πρώτο πλάνο.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ…

  Πόσες φορές δεν έχουμε πάει στον γιατρό για κάποιο σύμπτωμα και μετά από σειρά εξετάσεων η απάντηση είναι: «Δεν έχετε τίποτα,...

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΞΥΛΑΚΙ

  Καλοκαίρι και παγωτό είναι δύο λέξεις που πάνε μαζί. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσες θερμίδες έχει το κάθε παγωτό και πόση γυμναστική  χρειάζεται...

  Beautiful Life8 Αυγούστου 2019