Connect
To Top

ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

Λαχταριστή πορτοκαλόπιτα από την Chef cookery professional NVQ κ. Ελένη Γκολοβόδα και το βιβλίο της “Τα περί Μαγειρικής από την Ελένη”. 

Υλικά(για 10 άτομα)

Για το παντεσπάνι

*4 αυγά

*1 κούπα ζάχαρη

*ξύσμα από 1 πορτοκάλι

*χυμό από 1/2 πορτοκάλι

*1/4 κούπας αμύγδαλο ασπρισμένο και αλεσμένο σε σκόνη

*1/2 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο

*λίγο αλάτι

*2 βανίλιες

Για τη γέμιση

*2 κούπες φρέσκο γάλα

*1 κούπα ζάχαρη

*1/2 κούπα αλεύρι

*2 κ.σ. άνθος αραβοσίτου

*2 βανίλιες

*1 κ.σ. βούτυρο πλάκα

*1 κρόκος αυγού

*ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 20γρ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι

Για το στολισμό

*1 κούπα φρέσκο γάλα

*1 φακελάκι σαντιγί σκόνη

*1/2 κούπα φιλέ αμυγδάλου

*λίγη σοκολάτα γάλακτος τριμμένη

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το παντεσπάνι. Χτυπάμε στο μίξερ(πρέπει ο κάδος να μην έχει καθόλου υγρασία)τα τέσσερα ασπράδια των αυγών για αρκετή ώρα ώστε να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Αφαιρούμε τη μαρέγκα από τον κάδο και την τοποθετούμε σε ένα άλλο καθαρό σκεύος. Στη συνέχεια τοποθετούμε στον κάδο τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνουν μια πηχτή κρέμα. Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, την σκόνη αμυγδάλου ,το αλεύρι, το αλάτι και τις βανίλιες και χτυπάμε για λίγη ώρα ακόμα. Στη συνέχεια παίρνουμε τη μαρέγκα που είχαμε ετοιμάσει νωρίτερα και με μια σπάτουλα τη ρίχνουμε λίγη λίγη στο μείγμα μας και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Στην συνέχεια χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ταψάκια 25-26 εκατοστών όπου έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα μαγειρικής και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Μόλις ψηθούν τα γυρίζουμε ανάποδα πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, αφαιρούμε προσεκτικά τις λαδόκολλες και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τη σκόνη σαντιγί με το γάλα για 5 λεπτά και τη διατηρούμε στο ψυγείο ώστε να είναι κρύα.

Για την κρέμα πορτοκαλιού

Τοποθετούμε σε ένα μπολ 1 κούπα γάλα,1/2 κούπα αλεύρι, 1 βανίλια και 2 κουταλιές άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν 1 κούπα γάλα ,1 κούπα ζάχαρη ,το ξύσμα πορτοκαλιού και η βανίλια. Ανακατεύουμε με σύρμα πολύ καλά και μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα με το αλεύρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και παρατηρούμε πότε θ αρχίζει να πήζει η κρέμα μας. Μόλις συμβεί αυτό, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τον κρόκο αυγού ανακατεύοντας πολύ γρήγορα ώστε να μην κόψει η κρέμα. Η γέμιση είναι έτοιμη. Είμαστε έτοιμοι να στρώσουμε το γλυκό μας.

Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι στο σκεύος που θα στρώσουμε την τούρτα. Ρίχνουμε την ζεστή κρέμα πορτοκαλιού. Είναι προτιμότερο να στηθεί η τούρτα στο ταψάκι που ψήθηκε το παντεσπάνι ώστε να μην μπορεί η ζεστή κρέμα να τρέξει τριγύρω. Ρίχνουμε λίγο φιλέ αμυγδάλου και καλύπτουμε με το άλλο παντεσπάνι. Στην συνέχεια στρώνουμε την σαντιγί πάνω στο παντεσπάνι και στολίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και τριμμένη σοκολάτα γάλακτος. Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο και σερβίρουμε μετά από 3 ώρες ώστε να κρυώσει καλά η κρέμα.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Μπορούμε να ψήσουμε το παντεσπάνι σε ένα ταψάκι 25-26 εκατοστών και στη συνέχεια αφού κρυώσει καλά να το κόψουμε στην μέση με μια πετονιά. Επίσης το μυστικό για να γίνει μια βελούδινη κρέμα πορτοκαλιού είναι το συνεχές ανακάτεμα ώστε να μην προλάβει να μην σβολιάσει.

 

Η κ. Ελένη Γκολοβόδα είναι πτυχιούχος του
University of Plymouth  (Chef cookery professional NVQ)

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Γεύσεις