Connect
To Top

“ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ”

Ένα αφιέρωμα στην κλασική μουσική με την προβολή της ταινίας “Αντιγράφοντας τον Μπετόβεν, στη Βιβλιοθήκη των Σερρών. 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη των Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών παρουσιάζουν τη Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 στις 20.00, στο Αμφιθέατρο “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΤΑΝΤΖΗΣ” της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών, ένα αφιέρωμα στην κλασική μουσική με την προβολή της κινηματογραφικής ταινίας “Αντιγράφοντας τον Μπετόβεν”

 Λίγα λόγια για την ταινία: 

Τρία, λοιπόν, τα επίπεδα της ταινίας. Πρώτα ο συνθέτης! Αυτός ο τεράστιος γρανιτένιος όγκος της μουσικής, ο μοναδικός Μπετόβεν. Ο πρώτος μεγάλος συνθέτης, που έγραψε μουσική, όπως αυτός ήθελε και όχι κατόπιν παραγγελίας, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή και, δυστυχώς, εξακολουθεί να ισχύει ακόμα και σήμερα! Οχι, βέβαια, ολόκληρος και ολοκληρωμένος ο Μπετόβεν. Κάτι τέτοιο απαιτεί άλλες κινηματογραφικές ικανότητες, άλλες κινηματογραφικές προσεγγίσεις! Μιλάμε για ένα μικρό μέρος της προσωπικότητάς του και ένα μικρότερο μέρος του έργου του. Μια μικρή περίληψη ενός μικρού μέρους της ζωής και του έργου του. Ικανό, όμως, να σε αναστατώσει.

Δεύτερον, η ίδια η μουσική και η φιλοσοφία της. Είναι καλό για τον θεατή να ακούει μουσική και την ίδια στιγμή κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την ιδεολογία της, την αξία της, τους σκοπούς της, τις δυνατότητές της και τους στόχους της. Και αυτό η ταινία το κάνει, με ικανοποιητική μάλιστα σοβαρότητα. Ο θεατής δε βγαίνει σοφότερος, βγαίνει όμως αρκετά υποψιασμένος. Αν ο ίδιος κάνει ένα ακόμα βήμα, διαβάσει κάτι σχετικό και βάλει στοcdπλέιερ την Ενάτη Συμφωνία (Ωδή στη χαρά), τότε μπορεί να κάνει μια νέα πολύ σημαντική γνωριμία! Μια γνωριμία που μπορεί να σημαδέψει τη ζωή του. Η γνωριμία με τη μουσική του Μπετόβεν είναι πρώτης τάξης γεγονός!

Τρίτο στοιχείο είναι αυτός της αντιγραφέως. Μια νεαρή συνθέτρια, που επιθυμεί διακαώς να φτάσει κοντά στον Μπετόβεν, δέχεται να αντιγράφει τις παρτιτούρες του (ακόμα και σήμερα που η τεχνολογία έχει κάνει θαύματα, η αντιγραφή των παρτιτούρων γίνεται από ειδικούς ανθρώπους μεν, αλλά πάντα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο). Η νεαρή αυτή γυναίκα αποδεικνύεται σκληρό καρύδι, ακόμα και για τον συνθέτη! Και χρήσιμη!

Μπετόβεν, μουσική και φεμινισμός! Οχι, βέβαια, στο ύψος που θα ταίριαζε στον συνθέτη. Πάντως, όχι και προσβλητικά, για εκείνον και την ιστορία του! Αν ο θεατής, πέρα από την ίδια την ταινία, χρησιμοποιήσει και τη δική του γνώση, τότε θα φτάσει σε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Θα ευχαριστηθεί την προβολή!

Παίζουν: Εντ Χάρις, Ντάιαν Κρούγκερ, Τζο Αντερσον.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : City Life

 • ΚΤΕΛ: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ

  Το ΚΤΕΛ Σερρών οργανώνει μετάβαση στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων για την παράσταση ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ.

  Beautiful Life18 Αυγούστου 2019
 • NEW YORK CAFE… ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

  Κάθε μέρα στην πόλη γίνεται καλύτερη στο NEW YORK CAFE!!!

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

  Δείτε τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Σερρών για την παραλία Οφρυνίου (Τούζλα).

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΚΑΦΕ ΣΤΟ NEW YORK CAFE

  Η καλή ημέρα από τον πρωινό καφέ εξαρτάται… NEW YORK CAFE για τον καλύτερο καφέ της πόλης, στο πιο αγαπημένο σημείο...

  Beautiful Life8 Αυγούστου 2019
 • Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

  Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός πήρε από τους μαθητές τον Πέτρο (βλέπε 29 Ιουνίου), τον Ιωάννη (βλέπε 26...

  Beautiful Life6 Αυγούστου 2019
 • ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

  Την περασμένη Δευτέρα δημοσιεύτηκε η νέα εγκύκλιος για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, η οποία και εστάλη προς όλες τις Περιφέρειες...

  Beautiful Life3 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

  Δείτε τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Σερρών για την παραλία Οφρυνίου (Τούζλα).

  Beautiful Life3 Αυγούστου 2019
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

  Κάθε χρόνο από τη 1η έως τις 7 Αυγούστου γιορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, με βασικό στόχο την ενθάρρυνση και...

  Beautiful Life3 Αυγούστου 2019
 • ΔΡΟΣΕΡΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ NEW YORK CAFE

  Λαχταριστές, δροσερές απολαύσεις στο NEW YORK CAFE… βρείτε τη γεύση που αγαπάτε στον ανανεωμένο κατάλογο του NEW YORK CAFE!

  Beautiful Life2 Αυγούστου 2019