Connect
To Top

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Συνταγή για χωριάτικη λειτουργιά από την Chef cookery professional NVQ κ. Ελένη Γκολοβόδα και το βιβλίο της “Τα περί Μαγειρικής από την Ελένη”.

Υλικά

(κόβεται και μοιράζεται ως αντίδωρο)

*6 1/2 -7 κούπες αλεύρι σκληρό

*1/2 κουταλάκι ζάχαρη κρυσταλλική

*1 κ.σ. ελαιόλαδο

*2 1/2 κούπες χλιαρό νερό

*λίγο αλάτι

*1 κουταλιά προζύμι

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη τοποθετούμε όλα τα υλικά μας και ζυμώνουμε αρκετή ώρα σε ένα σφιχτό ζυμάρι. Αφήνουμε το ζυμάρι για περίπου τρεις ώρες να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Παίρνουμε το ζυμάρι και ζυμώνουμε πάλι για λίγη ώρα. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε έξι μπαλάκια. Παίρνουμε ένα μπαλάκι και το πλάθουμε με τα χέρια μας σε ένα ψωμάκι στρόγγυλο με διάμετρο μιας λειτουργιάς. Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας από πάνω. Στη συνέχεια παίρνουμε το δεύτερο μπαλάκι και πλάθουμε ένα ίδιο ψωμάκι με λίγο μεγαλύτερη διάμετρο και το τοποθετούμε πάνω από το άλλο πιέζοντας με τα δάχτυλα να ενωθούν τα δύο κομμάτια. Πιέζουμε με δύναμη τη σφραγίδα πάνω στη λειτουργιά και την αφήνουμε να σταθεί για λίγο. Ομοίως πλάθουμε με τα υπόλοιπα μπαλάκια άλλες δύο λειτουργιές. Τοποθετούμε τις λειτουργιές σε τρία μικρά ταψάκια ή σε ένα μεγάλο που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει ελαφρώς. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 15 λεπτά και στην συνέχεια στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Το προζύμι για να πλάσουμε το ζυμάρι της λειτουργιάς συνηθίζεται να το έχουμε από την γιορτή του Σταυρού, το οποίο φτιάχνεται με το νερό στο οποίο έχει σταθεί για τρεις μέρες ο καθαγιασμένος βασιλικός που μας δίνει ο παπάς την ημέρα της γιορτής.

Η κ. Ελένη Γκολοβόδα είναι πτυχιούχος του
University of Plymouth  (Chef cookery professional NVQ)

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Γεύσεις