Connect
To Top

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ ΤΟ … ΜΑΚΙΓΙΑΖ!

Κι όμως, το μακιγιάζ προϋπήρχε αιώνες πριν! Ας ανακαλύψουμε παρακάτω μαζί τη μεγάλη εξέλιξή του τον προηγούμενο αιώνα.

 

Διακριτικό, ιδιαίτερο ή έντονο, το μακιγιάζ αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Σε πολλές κοινωνίες, μακιγιάρονταν ακόμη και οι άντρες. Ωστόσο, μεγάλες καινοτομίες έγιναν στο μακιγιάζ τον 20ό αιώνα. Τον αιώνα αυτό ουσιαστικά ξεκίνησε η βιομηχανοποίηση του μακιγιάζ.

  • 1900 – 1920

Η πρώτη κρέμα-makeup παρουσιάζεται από τον ηθοποιό Carl Baudin. Γρήγορα αυτό γίνεται δημοφιλές με αποτέλεσμα τη δημιουργία του πρώτου θεατρικού μακιγιάζ. Η Max Factor καινοτομεί, βγάζοντας στο εμπόριο το 1914 το πρώτο make up σε μορφή πούδρας εν ονόματι “Pan-Cake”.

Την εποχή αυτή γίνεται must το άρρωστο, χλωμό look, το οποίο πετύχαιναν χρησιμοποιώντας καλλυντικά με επικίνδυνες για την υγεία ουσίες. Για πρώτη φορά λανσάρεται κραγιόν σε μορφή stick, καθώς οι πωλήσεις καλλυντικών αυξάνονται ραγδαία.

Επικρατέστερα είναι το flapper, το vamp look και τα χείλη σε σχήμα καρδιάς. Το λανσάρισμα της πρώτης μάσκαρα γίνεται το 1910. Με τον ερχομό του Α’ παγκοσμίου πολέμου, το μακιγιάζ απαγορεύεται και οι γυναίκες αρκούνται με λίγο κραγιόν και βαζελίνη. Μετά το πέρας του, το μακιγιάζ επανήλθε έντονο και θεατρικό.

  • 1920–1940

Έντονα επιδεικνύεται η ανεξαρτησία των γυναικών και φοριέται άφθονα το κόκκινο κραγιόν καθώς τα μακιγιάζ παρουσιάζονται εκκεντρικά, από τις πλούσιες κυρίες. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνεται στις φυσικές πούδρες. Τα ρουζ σε ροζ, βατομουρί και πορτοκαλί αποχρώσεις. Τα μάτια βάφονται σκούρα με σβησμένο μολύβι και σκιές γκρι, τυρκουάζ, ενώ οι βλεφαρίδες μαύρες.

Την δεκαετία του ’30 η βάση κυριαρχεί σε άσπρο χρώμα. Οι πούδρες έχουν ελαφρύ λιλά χρώμα, ενώ το ρουζ είναι ανύπαρκτο. Τα μάτια βάφονται έντονα μπλε ή μωβ με προσθήκη ψεύτικων βλεφαρίδων. Κραγιόν σε απαλό ροζ, φούξια ή πορτοκαλί χρώμα. Φρύδια λεπτά ή ξυρισμένα και ξανασχηματισμένα με μολύβι.

  • 1940-1960

Βάση τοποθετείται το ’40 ελαφρά σκουρότερη της επιδερμίδας, ενώ η πούδρα πιο ανοιχτή αυτής. Το ρουζ είναι έντονο κόκκινο, ροζ ή φούξια όπως και τα χείλη. Τα μάτια χρωματίζονται με γκρι καφέ σκιές, ενώ φοριέται μάσκαρα και eyeliner. Τα φρύδια έμοιαζαν αψεγάδιαστα σχεδιασμένα και καλά καθαρισμένα.

Το ’50 χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα και glamorous στυλ στο μακιγιάζ. Η γραμμή eyeliner είναι τραβηγμένη δημιουργώντας σαγηνευτικό look. Πολύ καλυπτικό make up pancake και ροδαλό ρουζ χρωματίζει τα μάγουλα. Γυαλιστερά κερασί, έντονα και μη κραγιόν,ήταν στη μόδα. Στα μάτια τοποθετούνταν οι ψεύτικες βλεφαρίδες, τυρκουάζ και περλέ σκιές.

  • 1960 – 1980

Κεντρικό χαρακτηριστικό του μακιγιάζ του ’60-η βάση του σημερινού θεατρικού μακιγιάζ- είναι τα μάτια. Χλομό αψεγάδιαστο πρόσωπο, μεγάλες βλεφαρίδες ψεύτικες στις πάνω και παράλληλα ζωγραφισμένες οι κάτω. Το eyeliner έντονο μαύρο σε παχιά γραμμή μαζί με έντονη σκιά βάσης. Το όλο σύνολο συμπληρώνεται με lipgloss ή άχρωμα χείλη.

Την επόμενη δεκαετία οι υπερβολέςμετριάζονται. Βάση τοποθετείται χωρίς πούδρα για γυαλιστερό αποτέλεσμα. Τα μάτια βάφονται λιγότερο και το βαρύ eyeliner αντικαθίσταται από λευκό και γαλάζιο μολύβι ή περλέ και υγρές σκιές. Τα χείλη επίσης λαμπερά.

 

  • 1980 – 2000

Τα ’80s ξανά φέρνουν τα υπερβολικά look στη μόδα. Φωτεινά ροζ και σκούρα κόκκινα στα μάγουλα ενώ τα χείλη βάφονταν κόκκινα, μωβ ή φούξια με ιριδίζον lipgloss. Έντονα επίσης μακιγιάρονται και τα μάτια σε ροζ, λευκές, πράσινες και μπλε αποχρώσεις μέχρι τα φρύδια. Παχιά γραμμή σχηματίζεται με eyeliner στα μάτια, συμπληρώνοντας με πολλές στρώσεις μπλε ή μαύρης mascara.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία, τα looks των ’90s φέρνουν την λιτότητα στο μακιγιάζ. Οι ουδέτερες και γήινες αποχρώσεις υπερισχύουν. Το make up μπορεί να απουσιάζει και χρησιμοποιούνται συνήθως δύο σκιές για τα μάτια, μία ανοιχτόχρωμη και μία σκούρη. Τα χείλη σχεδιάζονται μόνο στο περίγραμμά τους ή τοποθετείται μόνο lipgloss.

 

Το μακιγιάζ όπως συμπεραίνουμε, αποτελεί από μόνο του μια εξέλιξη. Ωστόσο είναι δημιουργία, φαντασία και ταυτόχρονα μια τέχνη που ακμάζει συνεχώς, αποκτώντας όλο και περισσότερη αξία με την πάροδο του χρόνου!

 

ερηνίκη

Η Ερηνίκη Οικονόμου είναι
Φοιτήτρια στο Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας
του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Μόδα - Ομορφιά