Connect
To Top

ΜΥΡΩΔΑΤΟ ΝΗΣΤΗΣΙΜΟ ΚΕΙΚ

Πεντανόστιμο νηστίσιμο κέικ από την Chef cookery professional NVQ κ. Ελένη Γκολοβόδα και το βιβλίο της “Τα περί Μαγειρικής από την Ελένη”.

 

Υλικά(για 6-8)

*3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

*1 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική

*1 κούπα ελαιόλαδο

*1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα

*1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

*ξύσμα από ένα πορτοκάλι

*1/2 κ.γ σόδα μαγειρική διαλυμένη σε λίγες σταγόνες λεμόνι

*1/2 φακελάκι μπέικιν-πάουντερ

*1 κ.γ κανέλα σκόνη

*1/2 κ.γ γαρύφαλλο σκόνη

*1/2 κούπα σταφίδες ξανθές

*1/2 φλιτζάνι του κονιάκ καφέ η λικέρ σπιτικό

Εκτέλεση

Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν-πάουντερ με μία σήτα. Τοποθετούμε σε μια λεκάνη τα καρύδια, τις σταφίδες ,το γαρύφαλλο, την κανέλα και λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι όλα τα υλικά. Στο μεταξύ τοποθετούμε στο μίξερ τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο το χυμό πορτοκαλιού, τη διαλυμένη σόδα και το κονιάκ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και χτυπάμε για λίγη ώρα ακόμα. Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα με τα καρύδια και ανακατεύουμε ελαφρώς με μία σπάτουλα ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Στρώνουμε το μείγμα σε ένα αλουμινένιο ταψί 28 εκατοστών περίπου το οποίο έχουμε προηγουμένως βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά με 1 ώρα περίπου ανάλογα με τον φούρνο.(Πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο τσεκάρουμε με το μαχαίρι αν έχει ψηθεί).

ΜΥΣΤΙΚΟ

Όταν ψηθεί το κέικ, μπορούμε να το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Εναλλακτικά μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα γλάσο λιώνοντας σοκολάτα κουβερτούρα, βούτυρο μαργαρίνη και ζάχαρη άχνη σε ένα κατσαρολάκι και να πασπαλίσουμε με τριμμένο καρύδι.

Η κ. Ελένη Γκολοβόδα είναι πτυχιούχος του
University of Plymouth  (Chef cookery professional NVQ)

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Γεύσεις