Connect
To Top

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΕΙΝ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ OSCARS Β΄

Μία ιστορική αναδρομή στις πολυβραβευμένες ταινίες του Αμερικανικού κινηματογράφου. Γράφει ο Τάσος Τάτσης. Μέρος B΄!

 

From Here to Eternity (1953)

8 Oscar / 13 Υποψηφιότητες για Oscar

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες αντιμετωπίζουν τη σύγκρουση, την αγάπη, την φιλία και τον πόλεμο πριν την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ταινία πρωταγωνίστησαν θρύλοι της εποχής, όπως οι Burt Lancaster, Frank Sinatra και Montgomery Clift, κερδίζοντας 8 βραβεία από τα 13 που είχαν προταθεί.

On the Waterfront (1954)

8 Oscar / 12 Υποψηφιότητες για Oscar

Ο Marlon Brando έφυγε κρατώντας στα χέρια του το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου, για να ξαναπάρει ακόμα ένα το 1973 με τον ρόλο του στον “Νονό”.

My Fair Lady (1964)

8 Oscar / 12 Υποψηφιότητες για Oscar

Γυρισμένη στο αποκορύφωμα της καριέρας των Audrey Hepburn και Rex Harrison, η καταπληκτική αυτή ταινία απέσπασε 8 βραβεία Oscar, μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Cabaret (1972)

8 Oscar / 10 Υποψηφιότητες για Oscar

Η σκηνοθεσία και χορογραφία του Bob Fosse του χάρισαν το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ η Liza Minelli έφυγε με το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Amadeus (1984)

8 Oscar / 11 Υποψηφιότητες για Oscar

Ο Milos Forman γύρισε την εν λόγω ταινία, συνεχίζοντας μια παράδοση με ελαφρώς μυθιστορηματικές βιογραφίες, που έμεναν πιστές στην αρχική ιστορία τους.

Slumdog Millionaire (2008)

8 Oscar / 10 Υποψηφιότητες για Oscar

Μια ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη Danny Boyle που συγκίνησε το κοινό, καθώς περιέγραφε την προσπάθεια ενός έφηβου Ινδού να ξεφύγει από την εξαθλίωση και την φτώχεια, και κατάφερε να αποσπάσει 8 βραβεία Oscar.

Gandhi (1982)

8 Oscar / 11 Υποψηφιότητες για Oscar

Η αριστουργηματική ταινία απέσπασε 8 βραβεία Oscar, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Καλύτερου Ηθοποιού, το οποίο πήρε δικαίως ο Ben Kingsley.

 

 

Ταινίες με 14 υποψηφιότητες

All About Eve, 1950 (6 βραβεία Oscar)

Titanic, 1997 (11 βραβεία Oscar)

 

 

Ταινίες με 13 υποψηφιότητες

Gone With The Wind, 1939 (8 βραβεία Oscar συν ένα Ειδικό και ένα Τεχνικό)

From Here to Eternity, 1953 (8 βραβεία Oscar)

Shakespeare in Love, 1998 (7 βραβεία Oscar)

Forrest Gump, 1994 (6 βραβεία Oscar)

Chicago, 2002 (6 βραβεία Oscar)

Mary Poppins, 1964 (5 βραβεία Oscar)

Whos Afraid of Virginia Woolf?, 1966 (5 βραβεία Oscar)

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2001 (4 βραβεία Oscar)

The Curious Case of Benjamin Button, 2008 (3 βραβεία Oscar)

 

 

Oscar Awards fun facts

 • Ο Walt Disney έχει κερδίσει συνολικά 26 Χρυσά Αγαλματίδια. Επίσης έχει κερδίσει τα περισσότερα αγαλματίδια (4) σε μία και μόνο χρονιά.
 • Η σχεδιάστρια κουστουμιών Edith Head έχει κερδίσει 8 βραβεία Oscar, περισσότερα από κάθε άλλη γυναίκα.
 • Η Meryl Streep κρατάει ακόμα το ρεκόρ των 16 υποψηφιοτήτων για Oscar, περισσότερες από κάθε άλλο ηθοποιό (άνδρα ή γυναίκα).
 • Ο Federico Fellini έχει προταθεί 12 φορές για Oscar σαν σκηνοθέτης αλλά και σεναριογράφος,, χωρίς να έχει κερδίσει ούτε μία φορά.
 • Οι Julie Andrews (για το “Mary Poppins”) και Barbra Streisand (για το “Funny Girl”) κέρδισαν υποψηφιότητες για Oscar στο ντεμπούτο τους ως ηθοποιοί. Στο ντεμπούτο της στο Hollywood, κέρδισε αγαλματίδιο και η Κατίνα Παξινού για το “ For Whom the Bell Tolls”.
 • Νεότερος υποψήφιος για Oscar ο Justin Henry 8 ετών για Β’ Ανδρικό στο “Kramer vs. Kramer”, γηραιότερη υποψήφια για Oscar η Gloria Stuart 87 ετών για Β’ Γυναικείο Ρόλο στο “Titanic”.
 • Νεότερη νικήτρια Oscar η Tatum O’Neal 10 ετών για Β’ Γυναικείο Ρόλο στο “Paper Moon” και γηραιότερη νικήτρια Oscar η Jessica Tandy 80 ετών για Α’ Γυναικείο Ρόλο στο “Driving Miss Daisy”.
 • Οι μόνες ταινίες κινουμένων σχεδίων που κέρδισαν ποτέ υποψηφιότητα για Oscar καλύτερης ταινίας είναι τo “Beauty and the Beast”, το “Up” και το “Toy Story 3”.
 • Οι δύο ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες (11) που δεν κέρδισαν σε καμία κατηγορία είναι το “The Turning Point” και το “The Color Purple”.
 • Ο Peter O’Toole έχει το ρεκόρ με τις περισσότερες υποψηφιότητες, (8) χωρίς να κερδίσει ποτέ Oscar (η Ακαδημία του έδωσε τιμητικό Oscar το 2002). Ο Richard Burton είχε το ρεκόρ των 7 υποψηφιοτήτων με την υποσημείωση ότι και αυτός δεν κέρδισε κανένα, ούτε του έδωσαν τιμητικό Oscar ποτέ…
 • Ο James Dean είναι ο μόνος που κέρδισε 2 υποψηφιότητες, και τις δύο μετά θάνατον! Για το “Ανατολικά της Εδέμ” και για τον “Γίγαντα”.
 • Ο Heath Ledger είναι ο δεύτερος που προτάθηκε για Oscar μετά θάνατον και το κέρδισε για το “Dark Knight”. Ο πρώτος ήταν ο Peter Finch για το “Network”.
 • Τα 7 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα που εμφανίστηκε η σπουδαία ηθοποιός Judi Dench στο “Shakespeare in Love” ήταν αρκετά για να της χαρίσουν το Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου. Είναι η δεύτερη συντομότερη ερμηνεία που κέρδισε ποτέ Oscar, μετά από αυτή της Beatrice Straight στο “Network” που διήρκεσε μόλις 5 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα!
 • Ο Peter Sellers είναι ο μόνος ηθοποιός που κέρδισε Oscar Α’ Ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του στο «Dr Strangelove», ερμηνεύοντας 3 τελείως διαφορετικούς ρόλους.
 • Δύο μόνο (άνδρες) ηθοποιοί αρνήθηκαν να παραλάβουν τα Oscar τους. Ο George C. Scott για το ρόλο του στο “Patton” και ο Marlon Brando για το “Godfather”. Ο δεύτερος μάλιστα έστειλε αντί αυτού μια νεαρή Ινδιάνα Apache με έναν δηλητηριώδη λόγο για την κακοποίηση των πληθυσμών των Ινδιάνων.
 • Oι Laurence Olivier και Roberto Benigni είναι οι μόνοι που σκηνοθέτησαν τους εαυτούς τους και κέρδισαν Oscar. Ο πρώτος για τον “Hamlet” και ο δεύτερος για το “La Vita è Bella”. Κανείς από τους δύο όμως δεν κέρδισε το Oscar Σκηνοθεσίας την ίδια χρονιά!

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ψυχαγωγία