Connect
To Top

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΕΙΝ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ OSCARS

Μία ιστορική αναδρομή στις πολυβραβευμένες ταινίες του Αμερικανικού κινηματογράφου. Γράφει ο Τάσος Τάτσης. Μέρος Α΄!

Η 1η Τελετή Απονομής των βραβείων Oscar έγινε στις 16 Μαΐου 1929 στο Ξενοδοχείο Roosevelt στο Hollywood, και φέτος τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου φτάνουν αισίως στην 89η διοργάνωση τους. Λίγες μόνο ημέρες πριν την Τελετή Απονομής, που θα γίνει την Κυριακή (προς Δευτέρα για εμάς) 26 Φεβρουαρίου, κάνουμε μία αναδρομή στις ταινίες που απέσπασαν τις περισσότερες υποψηφιότητες και τα περισσότερα χρυσά αγαλματίδια και κέρδισαν – δικαίως ή αδίκως – τη δική τους ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του κινηματογράφου.

BenHur (1959)

11 Oscar / 12 Υποψηφιότητες για Oscar

Η ταινία δεν κατάφερε να κερδίσει μόνο ένα από τα 12 βραβεία Oscar για τα οποία είχε προταθεί. Το σίγουρο είναι ότι οι πρωταγωνιστές Charlton Heston και Hugh Griffith έφυγαν χαρούμενοι, αφού απέσπασαν τα βραβεία Α’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου αντίστοιχα.

Titanic (1997)

11 Oscar / 14 Υποψηφιότητες για Oscar

 

Η ταινία ισοφάρισε τα ρεκόρ της ταινίας “All About Eve” με 14 υποψηφιότητες, αν και εντέλει κατάφερε να αποσπάσει 11 Oscar, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Καλύτερης Σκηνοθεσίας (James Cameron). Αν και είχε προταθεί για το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου, η Kate Winslet έφυγε χωρίς το χρυσό αγαλματίδιο. Το κέρδισε ωστόσο το 2008 με τον ρόλο της στην ταινία “The Reader”.

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

11 Oscar / 11 Υποψηφιότητες για Oscar

Η τρίτη και τελευταία ταινία που ήταν βασισμένη στην κλασική τριλογία του Τόλκιν ήταν αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες όλων των εποχών που κατάφερε μάλιστα να κερδίσει όλα τα βραβεία για τα οποία είχε προταθεί.

West Side Story (1961)

10 Oscar / 11 Υποψηφιότητες για Oscar

Τα 10 βραβεία Oscar θα μας θυμίζουν για πάντα ότι το «West Side Story» θα παραμείνει διαχρονικά ένα κλασσικό αμερικάνικο μιούζικαλ, από τα κορυφαία όλων των εποχών.

Gigi (1958)

9 Oscar / 9 Υποψηφιότητες για Oscar

Άλλη μια ταινία που κατάφερε να κερδίσει όλα τα βραβεία Oscar για τα οποία είχε προταθεί, ανάμεσά τους και Καλύτερης Ταινία, Καλύτερης Μουσικής, Σκηνοθεσίας και Κουστουμιών

The Last Emperor (1987)

9 Oscar / 9 Υποψηφιότητες για Oscar

Ο θρυλικός σκηνοθέτης Bernardo Bertolucci έχει εδραιωθεί ως ο πιο καινοτόμος τεχνίτης του κινηματογράφου, αλλά ήταν η ταινία “Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας”, το έπος του, που κέρδισε όλα τα βραβεία για τα οποία είχε προταθεί.

The English Patient (1996)

9 Oscar / 12 Υποψηφιότητες για Oscar

Βασισμένη στην ομότιτλη βραβευμένη νουβέλα, η ταινία απέσπασε αρκετά βραβεία Oscar, ανάμεσά τους και Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Gone with the Wind (1939)

8 Oscar / 13 Υποψηφιότητες για Oscar

Μπορεί ο Rhett Butler να “μην έδινε δεκάρα” για την Scarlett O’Hara, αλλά δεν ίσχυε το ίδιο για την Ακαδημία. Κι αν υπάρχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό από τα βραβεία Oscar, αυτή είναι η αναγνώριση του American Film Institute που χαρακτήρισε την ταινία ως μία από τις πιο κλασσικές και αγαπημένες όλων των εποχών.

Ταινίες με 14 υποψηφιότητες

All About Eve, 1950 (6 βραβεία Oscar)

Titanic, 1997 (11 βραβεία Oscar)

 

 

Ταινίες με 13 υποψηφιότητες

Gone With The Wind, 1939 (8 βραβεία Oscar συν ένα Ειδικό και ένα Τεχνικό)

From Here to Eternity, 1953 (8 βραβεία Oscar)

Shakespeare in Love, 1998 (7 βραβεία Oscar)

Forrest Gump, 1994 (6 βραβεία Oscar)

Chicago, 2002 (6 βραβεία Oscar)

Mary Poppins, 1964 (5 βραβεία Oscar)

Whos Afraid of Virginia Woolf?, 1966 (5 βραβεία Oscar)

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2001 (4 βραβεία Oscar)

The Curious Case of Benjamin Button, 2008 (3 βραβεία Oscar)

 

Oscar Awards fun facts

 • Ο Walt Disney έχει κερδίσει συνολικά 26 Χρυσά Αγαλματίδια. Επίσης έχει κερδίσει τα περισσότερα αγαλματίδια (4) σε μία και μόνο χρονιά.
 • Η σχεδιάστρια κουστουμιών Edith Head έχει κερδίσει 8 βραβεία Oscar, περισσότερα από κάθε άλλη γυναίκα.
 • Η Meryl Streep κρατάει ακόμα το ρεκόρ των 16 υποψηφιοτήτων για Oscar, περισσότερες από κάθε άλλο ηθοποιό (άνδρα ή γυναίκα).
 • Ο Federico Fellini έχει προταθεί 12 φορές για Oscar σαν σκηνοθέτης αλλά και σεναριογράφος,, χωρίς να έχει κερδίσει ούτε μία φορά.
 • Οι Julie Andrews (για το “Mary Poppins”) και Barbra Streisand (για το “Funny Girl”) κέρδισαν υποψηφιότητες για Oscar στο ντεμπούτο τους ως ηθοποιοί. Στο ντεμπούτο της στο Hollywood, κέρδισε αγαλματίδιο και η Κατίνα Παξινού για το “ For Whom the Bell Tolls”.
 • Νεότερος υποψήφιος για Oscar ο Justin Henry 8 ετών για Β’ Ανδρικό στο “Kramer vs. Kramer”, γηραιότερη υποψήφια για Oscar η Gloria Stuart 87 ετών για Β’ Γυναικείο Ρόλο στο “Titanic”.
 • Νεότερη νικήτρια Oscar η Tatum O’Neal 10 ετών για Β’ Γυναικείο Ρόλο στο “Paper Moon” και γηραιότερη νικήτρια Oscar η Jessica Tandy 80 ετών για Α’ Γυναικείο Ρόλο στο “Driving Miss Daisy”.
 • Οι μόνες ταινίες κινουμένων σχεδίων που κέρδισαν ποτέ υποψηφιότητα για Oscar καλύτερης ταινίας είναι τo “Beauty and the Beast”, το “Up” και το “Toy Story 3”.
 • Οι δύο ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες (11) που δεν κέρδισαν σε καμία κατηγορία είναι το “The Turning Point” και το “The Color Purple”.
 • Ο Peter O’Toole έχει το ρεκόρ με τις περισσότερες υποψηφιότητες, (8) χωρίς να κερδίσει ποτέ Oscar (η Ακαδημία του έδωσε τιμητικό Oscar το 2002). Ο Richard Burton είχε το ρεκόρ των 7 υποψηφιοτήτων με την υποσημείωση ότι και αυτός δεν κέρδισε κανένα, ούτε του έδωσαν τιμητικό Oscar ποτέ…
 • Ο James Dean είναι ο μόνος που κέρδισε 2 υποψηφιότητες, και τις δύο μετά θάνατον! Για το “Ανατολικά της Εδέμ” και για τον “Γίγαντα”.
 • Ο Heath Ledger είναι ο δεύτερος που προτάθηκε για Oscar μετά θάνατον και το κέρδισε για το “Dark Knight”. Ο πρώτος ήταν ο Peter Finch για το “Network”.
 • Τα 7 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα που εμφανίστηκε η σπουδαία ηθοποιός Judi Dench στο “Shakespeare in Love” ήταν αρκετά για να της χαρίσουν το Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου. Είναι η δεύτερη συντομότερη ερμηνεία που κέρδισε ποτέ Oscar, μετά από αυτή της Beatrice Straight στο “Network” που διήρκεσε μόλις 5 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα!
 • Ο Peter Sellers είναι ο μόνος ηθοποιός που κέρδισε Oscar Α’ Ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του στο «Dr Strangelove», ερμηνεύοντας 3 τελείως διαφορετικούς ρόλους.
 • Δύο μόνο (άνδρες) ηθοποιοί αρνήθηκαν να παραλάβουν τα Oscar τους. Ο George C. Scott για το ρόλο του στο “Patton” και ο Marlon Brando για το “Godfather”. Ο δεύτερος μάλιστα έστειλε αντί αυτού μια νεαρή Ινδιάνα Apache με έναν δηλητηριώδη λόγο για την κακοποίηση των πληθυσμών των Ινδιάνων.
 • Oι Laurence Olivier και Roberto Benigni είναι οι μόνοι που σκηνοθέτησαν τους εαυτούς τους και κέρδισαν Oscar. Ο πρώτος για τον “Hamlet” και ο δεύτερος για το “La Vita è Bella”. Κανείς από τους δύο όμως δεν κέρδισε το Oscar Σκηνοθεσίας την ίδια χρονιά!

 

 

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ψυχαγωγία