Connect
To Top

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΤΑΝΙΕΣ ΜΕΡΟΣ Β΄

Προτάσεις για μερικές από τις πιο καθηλωτικές
και εμπνευσμένες ταινίες …Μέρος Β΄
Γράφει ο Τάσος Τάτσης

 

Ανέκαθεν στον παγκόσμιο κινηματογράφο γυρίζονται ταινίες, οι οποίες είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα μας εμπνέουν και μας ενθαρρύνουν να κοιτάξουμε τη ζωή μας με άλλη ματιά. Αγγίζουν την ψυχή και μας μένουν αξέχαστες ακριβώς γιατί απευθύνονται στα πιο αρχέγονα ανθρώπινα συναισθήματα, μας ξυπνούν τη συμπόνια και μας θυμίζουν την χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς προς το συνάνθρωπο. Είναι φυσικό να μην αγγίζουν οι ίδιες ταινίες όλους τους ανθρώπους, παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες ταινίες που μας έχουν εμπνεύσει  και μας έχουν επηρεάσει όλους. Απεικονίσεις αγάπης, δύναμης, αποδοχής και επιμονής ικανές να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές. Σας παρουσιάζουμε 10 από τις πιο εμπνευσμένες ταινίες που θα σας αγγίξουν βαθιά και θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζετε τη ζωή. Καλή προβολή!

Forrest Gump (1994)
Η υπόθεση της ταινίας αφορά την απίθανη ιστορία ενός καλόκαρδου ανθρώπου με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, του Forrest Gump, ο οποίος κατορθώνει να βγαίνει πάντα νικητής μέσα από κάθε δοκιμασία της πατρίδας του. Τριάντα χρόνια αμερικανικής ιστορίας μέσα από την οπτική του Forrest Gump, που καταφέρνει να γίνει ήρωας του πολέμου του Βιετνάμ, πρωταθλητής του μπέιζμπολ και του πινγκ πονγκ και τελικά εκατομμυριούχος. Μια «πανούργα» ταινία που μέσα από την άκρως συγκινητική ιστορία του αγαθιάρη ήρωα της, αποθεώνει με ειλικρίνεια και αισιοδοξία το αμερικανικό όνειρο. Πρωτότυπη, απίστευτα συγκινητική, δραματικά ρομαντική και σε κάθε περίπτωση μια ταινία που σημάδεψε το σύγχρονο σινεμά.

The Green Mile (1999)
Ένας δεσμοφύλακας σε αμερικανική φυλακή του 1935 εντυπωσιάζεται από την παράξενη παρουσία ενός γιγαντόσωμου θανατοποινίτη, που φαίνεται να διαθέτει μαγικές θεραπευτικές δυνάμεις. Το “Πράσινο Μίλι” είναι μία από αυτές τις ταινίες που σε προκαλεί να σκεφτείς και να κοιτάξεις προσεκτικά τη ζωή σου. Είναι μια ταινία που θα σου επιτρέψει να συνειδητοποιήσεις ότι κάποιος που μοιάζει «διαφορετικός» εξωτερικά, μπορεί και να κρύβει κάτι πραγματικά καλό μέσα του.

The Pursuit of Happyness (2006)
Ο Κρις Γκάρνερ, πωλητής ενισχυτών για ιατρική χρήση, μάταια προσπαθεί να συντηρήσει την οικογένεια του. Όταν η γυναίκα του τον εγκαταλείπει, χάνει τα πάντα (αυτοπεποίθηση, σπίτι, οικονομίες) και με τον πεντάχρονο γιο του αρχίζει ξανά από το μηδέν. Θα τα καταφέρει; Αποτελεί έναν ύμνο στο «αμερικάνικο όνειρο»: αν δουλέψεις σκληρά, δεν παραιτηθείς από το κυνήγι των ονείρων σου και αρπάξεις την ευκαιρία, μπορείς να γίνεις ότι θελήσεις και να ευτυχήσεις.

The Shawshank Redemption (1994)
Αυτή η αριστουργηματική ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King (όπως και το “Πράσινο Μίλι”), μιλάει για τη λύτρωση και αποτελεί ύμνο στην ανθρώπινη φιλία. Από τη μια οι φυλακισμένοι, που ανεξάρτητα από το αν είναι αθώοι ή ένοχοι έχουν το δικαίωμα της αντίστασης και του ονείρου της ελευθερίας, και από την άλλη ο μηχανισμός της εξουσίας, ο κτηνώδης δεσμοφύλακας και ο διεφθαρμένος διευθυντής των φυλακών. Λογικό να ζητάς τη δικαίωση των ονείρων των πρώτων και την τιμωρία των δεύτερων. Και η ταινία δεν θα σας δυσαρεστήσει, αφηγούμενη μια από τις πιο πρωτότυπες κινηματογραφικές αποδράσεις.

Intouchables (2011)
Σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι τρομάζουν με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, είναι ωραίο να υπάρχουν τέτοιες ταινίες που να μπορούν να μας κάνουν να ξεχνάμε για λίγο τη θλιβερή πραγματικότητα. Τρυφερή, ανθρώπινη, αισιόδοξη και αστεία, η ταινία αυτή είναι μια θαυμάσια εμπειρία υπέρ της ζωής που θα σας κάνει να βουρκώσετε. Το σενάριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία ενός πλούσιου αριστοκράτη, ο οποίος έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο, επιλέγει για βοηθό του στην καθημερινότητα έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο νεαρό από τις φτωχές συνοικίες του Παρισιού, ο οποίος θα του αλλάξει τη ζωή με τον πιο απρόσμενο τρόπο.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ψυχαγωγία