Connect
To Top

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΡΟΣ Α΄

Μία επιλογή από ταινίες από εμπνευσμένες ταινίες
του παγκόσμιου κινηματογράφου
Μέρος Α΄

Γράφει ο Αναστάσιος Τάτσης

Ανέκαθεν στον παγκόσμιο κινηματογράφο γυρίζονται ταινίες, οι οποίες είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα μας εμπνέουν και μας ενθαρρύνουν να κοιτάξουμε τη ζωή μας με άλλη ματιά. Αγγίζουν την ψυχή και μας μένουν αξέχαστες ακριβώς γιατί απευθύνονται στα πιο αρχέγονα ανθρώπινα συναισθήματα, μας ξυπνούν τη συμπόνια και μας θυμίζουν την χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς προς το συνάνθρωπο. Είναι φυσικό να μην αγγίζουν οι ίδιες ταινίες όλους τους ανθρώπους, παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες ταινίες που μας έχουν εμπνεύσει  και μας έχουν επηρεάσει όλους. Απεικονίσεις αγάπης, δύναμης, αποδοχής και επιμονής, ικανές να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές. Σας παρουσιάζουμε 10 από τις πιο εμπνευσμένες ταινίες που θα σας αγγίξουν βαθιά και θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζετε τη ζωή. Καλή προβολή!

Life Is Beautiful (1997)
Υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνουν τη ζωή τόσο όμορφη ακόμα κι όταν εκείνη είναι τόσο δύσκολη. Ναι, η ζωή είναι ωραία αρκεί να θέλουμε να το δούμε και να βρούμε το κουράγιο-παρά τις αντιξοότητες-να παλέψουμε για να αναδείξουμε τις ομορφιές της. Τρυφερή, συγκινητική ταινία που ξετυλίγει το παράλογο του πολέμου και αγγίζει μια καυτή πραγματικότητα μετατρέποντας την σε παραμύθι. Ένας ύμνος στον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση, ένας υπέροχος σαρκαστικός χλευασμός στη ζοφερότητα του θανάτου. Κατά τη σκοτεινή και μαύρη ιστορική περίοδο του Ολοκαυτώματος, ο Γκουίντο, ένας Εβραίος πατέρας που δεν θέλει το παιδί του να νιώσει τον κοινωνικό αποκλεισμό που εξελίσσεται σε απάνθρωπο μίσος, προσπαθεί χρησιμοποιώντας την ανεξάντλητη φαντασία του και το αμίμητο χιούμορ του, να μην δώσει στον γιο του να καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του ώστε να μην φοβάται.

“Oh captain, my captain”! Μια παρέα νέων προσπαθεί να ανακαλύψει τις μικρές και μεγάλες συναισθηματικές απολαύσεις που δίνουν νόημα στη ζωή. Οδηγός τους σε αυτή την αναζήτηση ένας ιδιοφυής αντικομφορμιστής δάσκαλος γεμάτος ζωντάνια, ιδέες, ευαισθησία και πάθος για ζωή. Τους μαθαίνει να σκέφτονται και να νιώθουν, να μην αφήνουν τις στιγμές να χάνονται, να τις βιώνουν έντονα από την πρώτη μέχρι την τελευταία και τους οδηγεί να δουν τη ζωή με τον τρόπο που της αξίζει. Αυτοί τον ακολουθούν και τον εμπιστεύονται μέχρι τέλους. Μια ταινία συγκινητική και μαγική, που μας ταξιδεύει σε μια περίοδο της ζωής μας που πιστεύαμε ότι όλα είναι δυνατά. Πραγματική έμπνευση για όσους δεν πιστεύουν ότι μόνο ένας αν8ρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

A Beautiful Mind (2001)
Η αληθινή ιστορία του Τζον Νας, ιδιοφυούς μαθηματικού που πάλεψε πάνω από 30 χρόνια με τις σχιζοφρενικές τάσεις του, τις οποίες κατάφερε να θεραπεύσει χάρη στη δύναμη του μυαλού του και τη φροντίδα της γυναίκας του, καταλήγοντας στην βράβευση του με το βραβείο Νόμπελ. Μια εξαιρετική ταινία που εξιστορεί την επιμονή και την εμμονή ενός ανθρώπου για την ακαδημαϊκή καταξίωση. Μια μίξη διάφορων κινηματογραφικών ειδών που δένουν αρμονικά μαζί για αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα.

 

Billy Elliot (2000)
Στην Θατσερική Αγγλία του 1984 και ενώ μαίνεται η μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων, ο 11χρονος Μπίλι Έλιοτ αρνείται να πάει στο μάθημα πυγμαχίας κι αντί αυτού παρακολουθεί μαθήματα μπαλέτου. Ο πατέρας του, αλλά κι ο κοινωνικός περίγυρος, δεν θα δεχτεί αυτήν την «θηλυπρεπή» του κλίση και θα κάνει τα πάντα για να την αποτρέψει. Όμως, η επιμονή της δασκάλας και το πάθος του Billy συνωμοτούν για κάτι το μεγάλο που δεν θα σταματήσει ώσπου να δικαιωθεί. Πρόκειται για μια γλυκιά ταινία με χορό, μουσική, ευαισθησία που υμνεί τη διαφορετικότητα και παραδίδει μαθήματα ζωής.

Schindler’s List (1993)
“Η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο είναι να συγχωρείς. Να έχεις κάθε δικαίωμα να σκοτώσεις και να μην το κάνεις”. Η αληθινή ιστορία του Oscar Schindler, ενός Γερμανού βιομηχάνου, που έσωσε 1.300 Εβραίους από το γκέτο της Βαρσοβίας, παρουσιάζοντάς τους ως απαραίτητους ειδικευμένους εργάτες για το Γ’ Ράιχ. Μια ταινία για το ολοκαύτωμα, για την παρακμάζουσα Ευρώπη που οδηγείται σε μια μεσαιωνική βαρβαρότητα. Πρόκειται για μια από τις πιο εμπνευσμένες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, συγκινεί και μας θυμίζει το μεγαλείο της θέλησης για ζωή και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Αποδεικνύει ότι με θέληση και αποφασιστικότητα, όλα μπορούν να ξεπεραστούν ακόμα και όταν οι περιβάλλουσες συνθήκες είναι οι χειρότερες δυνατές.

 

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ψυχαγωγία