Connect
To Top

Δώσε… βάση!

 

Ποιο θα μπορούσε να είναι το σημαντικότερο στάδιο στο μακιγιάζ μας; Τίποτα άλλο εκτός της βάσης! Μαζί θα δούμε αναλυτικά τα πέντε βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα .

Αν τελειοποιήσεις το στάδιο αυτό, τότε είσαι σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σου. Εξάλειψη των ατελειών, ομοιόμορφα τοποθετημένη βάση, φως στα απαραίτητα σημεία, σταθεροποίηση με matt αποτέλεσμα και το δέρμα σου θα είναι σαν ένας καμβάς ζωγραφικού πίνακα, έτοιμος για τα επόμενα βήματα που θα απογειώσουν τελικά το μακιγιάζ σου.

1.Μετά την εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας και την απορρόφηση της, σειρά έχει το primer ή αλλιώς η βάση πριν το make up. Αν και σαν καλλυντικό δεν είναι ευρέως γνωστό, καλό θα είναι να υπάρχει στο νεσεσέρ κάθε γυναίκας, καθώς πρόκειται για ένα εργαλείο που προσφέρει έξτρα ενυδάτωση, λείανση, διάρκεια και λάμψη στο δέρμα. Η επιλογή του primer γίνεται κατά κανόνα με τον τύπο του δέρματός μας. Για παράδειγμα, μία λιπαρή επιδερμίδα έχει ανάγκη από ένα προϊόν που θα εξισορροπήσει την έκκριση σμήγματος διορθώνοντας τυχόν ατέλειες και καλύπτοντας τους ανεπιθύμητους πόρους. Ωστόσο, μία ξηρή έχει ανάγκη από ένα ενυδατικό προϊόν που θα λειτουργήσει σαν προστατευτική ασπίδα εμποδίζοντας τα ίχνη ξηροδερμίας και αφυδάτωσης.

2.Κάθε πρόσωπο έχει τις δικές του ατέλειες. Στην περίπτωση των δυσχρωμιών που τυχόν διαθέτει, έρχονται τα καλυπτικά (camouflage) ή διορθωτικά χρώματος για να μας δώσουν τη λύση που δεν μπορεί να δώσει από μόνο του το make up. Είναι προϊόντα που διατίθενται σε μεγάλη χρωματική ποικιλία (πορτοκαλί, πράσινο, μωβ κ.α. ). Τα παραπάνω βρίσκονται σε διάφορες υφές (στερεή, κρεμώδη ή υγρή) και όπως φανερώνει και το όνομά τους εξουδετερώνουν αποτελεσματικά χρωματικές αλλοιώσεις στο δέρμα (μαύρους κύκλους, κηλίδες, ελιές, μικρές φλέβες και επιφανειακά σπυράκια χωρίς φλεγμονή). Η δράση των καλυπτικών οφείλεται στη μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών και η τοποθέτησή τους γίνεται τοπικά στις βλάβες με ταμποναριστές κινήσεις και καλό άπλωμα. Στη συνέχεια μπορούμε να «φιξάρουμε» το έντονο χρώμα του καλυπτικού με ένα ίδιο στην απόχρωση του δέρματός μας έχοντας την απόλυτη κάλυψη που επιθυμούμε.

  1. Και έρχεται η σειρά του γνωστού σε όλες μας make up. Αναπόσπαστο εργαλείο του μακιγιάζ που σίγουρα όλες διαθέτουμε στα καλλυντικά μας. Με όποιο μακιγιάζ και να έχουμε να δουλέψουμε, σίγουρα δεν μπορούμε να το παραλείψουμε. Χάρη στο εύρος των αποχρώσεων και υφών make up που κυκλοφορούν, μπορεί κάθε γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας να βρει το ιδανικό γι’ αυτή. Υγρό (με βάση το νερό ή το λάδι), σε μορφή στικ, με matt φινίρισμα, όποια χαρακτηριστικά και αν διαθέτει, μπορεί να αναδείξει μοναδικά το μακιγιάζ, πάντα με τη σωστή τοποθέτησή του. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί τόσο με το χέρι μας όσο και με ειδικό σφουγγαράκι ή φυσικής τρίχας πινέλο (μέθοδος της ζωγραφικής) ανάλογα την καλυπτικότητα που θέλουμε να δώσουμε στο αποτέλεσμά μας. Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι η θωπεία του προϊόντος γίνεται με ανοδικές κινήσεις στην περιοχή του προσώπου όπως και σε αυτή του λαιμού για αποφυγή της έντονης διαφοράς χρώματος, φτάνοντας ακόμη και στα αυτιά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε σημεία όπως η γραμμή του τριχωτού της κεφαλής και η μύτη όπου η επάλειψη του πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Τέλος, προτείνεται ακόμη και για την περιοχή των χειλιών αφού έχει την ιδιότητα να μπαίνει ως σταθεροποιητής πριν το κραγιόν.
  2. Ήρθε και η στιγμή να μιλήσουμε για ένα «θαυματουργό» προϊόν που χαρίζει μοναδικό αποτέλεσμα στο βάψιμό μας. Αυτό είναι το concealer ή αλλιώς το προϊόν που χαρίζει φως κάτω από τα μάτια. Σαν έξτρα tip θα μπορούσαμε να το τοποθετήσουμε και στην ράχη της μύτης όπως και στα βλέφαρα έχοντας πιο φρέσκο αποτέλεσμα. Η απόχρωσή του θα πρέπει να είναι ελαφρώς πιο ανοιχτή από αυτή του make up. Με ελάχιστη ποσότητα (για να αποφύγουμε την δημιουργία γραμμών), κάνουμε ταμποναριστές κινήσεις (είτε με το δάχτυλο είτε με ειδικό πινελάκι). Αν και μπορεί να τοποθετηθεί και κάτω από το make up, ενδείκνυται περισσότερο πάνω από αυτό δίνοντας περισσότερη λάμψη στις περιοχές «κλειδιά».
  3. Σαν τελευταίο άγγιγμα στην διαδικασία της βάσης έρχεται η πούδρα. Η χρήση της είναι απαραίτητη, αφού λειτουργεί σαν σφραγίδα του make up. Προσφέρει μεγάλη διάρκεια και φρεσκάδα στο μακιγιάζ με στεγνή και απαλή υφή στο πρόσωπο. Κυκλοφορεί σε δύο μορφές, σε στερεοποιημένη (compact) και ελεύθερη όπου η επιλογή τους γίνεται ανάλογα με το πόσο έντονο επιθυμούμε το αποτέλεσμα. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητά της ώστε να αποφευχθεί η υπερβολή κυρίως στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών όπου σχηματίζονται εύκολα ρυτίδες. Η ομοιόμορφη τοποθέτησή της επιτυγχάνεται με ειδικό πινέλο πούδρας, αλλά και με βαμβάκι ή πομπόν. Τα κύρια συστατικά της πούδρας είναι ο τάλκης, το άμυλο και το ανθρακικό ασβέστιο.

Πρωινό, βραδινό ή νυφικό, με όποιο μακιγιάζ και αν έχουμε να δουλέψουμε, το στάδιο της βάσης είναι το βασικότερο για την συνολική μας εικόνα. Ωστόσο, πέρα από την επιλογή των προϊόντων που προαναφέραμε εξίσου σημαντική είναι και η αποφυγή της υπερβολής. Ας μην ξεχνάμε ότι το πρόσωπο αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά μας και αυτό επιθυμούμε να πετύχουμε μέσω του μακιγιάζ μας.

Ερηνίκη Οικονόμου

Φοιτήτρια στο Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας
του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Μόδα - Ομορφιά